Развитието на NFC вече е необратимо

Развитието на пазара на NFC устройства е достигнало точка на необратимост. През настоящата година се очаква да бъдат продадени 285 милиона устройства с NFC модули, а догодина броят им ще достигне 500 милиона, прогнозира ABI Research.

NFC е безжична технология с малък радиус на действие, която се използва за безконтактни плащани с мобилни телефони. Производителите на устройства започнаха да налагат активно технологията през миналата година, но внедряването на платежни системи от операторите върви по-трудно.

Същевременно, ОЕМ производителите на Android устройства предложиха нови услуги и функции, които позволяват свързване на устройствата, достъп и обмен на различна информация.

Учудващо за ABI Reserach е, че банките и техните партньори в платежните системи не поеха първи инициативата за налагане на NFC и досега не развиваха отношенията с мобилните оператори по линия на тази перспективна технология.

Производители на смартфони като Blackberry и Samsung следват ясна стратегия за развитие на NFC. Стимулът за тях е, че NFC услугите могат да се превърнат в нов източник на приходи за бизнеса им. LG и Sony също разширяват асортимента си от NFC-съвместими мобилни устройства.

Коментар