Нараства употребата на Linux в компаниите

В последните две години компаниите все по-охотно внедряват Linux системи. Тенденцията ще продължи и през 2013 г., сочи проучване на Linux Foundation, озаглавено “2013 Enterprise End User Report”.

60% от компаниите планират да увеличат инвестициите в Linux, срещу 20% за Windows (източник: LInux Foundation)

60% от компаниите планират да увеличат инвестициите в Linux, срещу 20% за Windows
(източник: Linux Foundation)

Анкетирани са представители на близо 1300 от най-големите компании и организации в света, вкл. 355 предприятия с годишен доход поне 500 милиона долара или персонал над 500 човека.

Данните от проучването показват, че само 20% от компаниите планират в следващите пет години да купят нови Windows сървъри.

В същото време, 90% от анкетираните разкриват планове за инвестиции в системи на база Linux.

Големите потребители на Linux планират да увеличат използването на отворената платформа вместо други операционни системи, вкл. за критично важни задачи. 73% от анкетираните възнамеряват да направят това още през настоящата година.

В допълнение, Linux става предпочитана платформа за работа в облака. Тя е приоритетна за 76% от организациите, развиващи концепцията за клауд компютинг.

Три четвърти от компаниите признават, че в последните две години са използвали Linux за разгръщане на нови приложения, услуги и мрежови инфраструктури. Наблюдава се 10% ръст на този показател, в сравнение с предходното изследване.

Коментари по темата: „Нараства употребата на Linux в компаниите”

добавете коментар...

  1. бацето

    @Шуменец
    Виж ся пич, кофтито при теб е, че говориш наизуст и съм сигурен, че няма практическа база зад приказките ти. Тоест, ти не си барнал ГНУ/Линукс и говориш, че било трудно. Това беше в миналото. В момента, всеки един обикновен потребител на компютри, сяда на Линукс и започва да си работи НАЙ-СПОКОЙНО, щрака си с мишката по графичните бутони и прозорци и няма спиране – браузър, поща (през браузъра или клиент), скайп, отвореня офис … Та те го правят и при Андроид. Така, че вземи си свери часовника и стига си дрънкал наизуст.

  2. Шуменец

    Това са пълни глупости. Ако държиш примерно 80% от даден пазар и имаш 5% увеличение на потребявания ти продукт е абсурдно да се сравнява с продукт, който има има 5% потребление и е получил дори и удвояване на използването му.
    А, и нещо до писали РМС. Друго нещо което не могат да разберат доста млади и наивни момчета е че компютрите се ползват от всички, т.е. от счетоводители, банкери, адвокати и какви ли още не професии и огромната част от тях не разбират и не искат да разбират от компютри. Повечето нямат потенциала да ги разберат (ако имаха такива като РМС щяха да са безработни), а други просто не искат да научават.
    Голяма част от потребителите искат да си вършат своята работа и да не мислят за компютри и как работят те. Така, че Linux може да е перфектна система, стабилна, сигурна и т.н. но има един огромен недостатък, на обикновенния потребител му е трудно да работи с нея. Ако беше обратното, то всички щяха да искат да работят на Linux.
    РМС, ако някой не знае какво е ядро, какво е шел обвивка и т.н., той няма и да разбере написаното от теб, не го и интересува, ако пък има потенциала да разбере написаното от теб, то е безполезно, че си го писал, защото той със сигурност го знае вече.
    Пиша всичко това, защото ми писна от момчетии, които гледат като коне с капаци на очите и не виждат малко по в страни. Компютрите са нещо изключително полезно в нашия съвременен живот и целта им е да улесняват работата на хората, а не да ги карат да учат сложни неща, извън дейността която те си имат.

  3. sHoRt

    Всъщност за никой не е тайна че от много време големите в сървър ферми (така да ги нарека) се използва linux/unix базирани системи. 🙂

  4. Пешо

    На галено му казваме Linux. 🙂

  5. РМС

    Бих искал да прекъсна за миг.
    Каквото имате предвид под Linux, е в действителност, GNU / Linux, или като наскоро се приема се нарича, GNU плюс Linux. Linux не е операционна система сама по себе си, а по-скоро друг свободен компонент на напълно функционираща система GNU, ползваща GNU corelibs, shell инструменти и жизненоважни компоненти на системата, обобщаващи пълна OS, както е определено от POSIX.

    Много компютърни потребители използват променена версия на системата GNU всеки ден, без да го осъзнават. Чрез странно стечение на обстоятелствата, версия на GNU, която широко се използва днес често се нарича Linux, и много потребители не са наясно, че тя е в основата на системата GNU, разработен от проекта GNU.

    Наистина има Linux, и тези хора са го използвате, но това е само част от системата, която използват. Линукс е ядрото: програма в системата, която заделя ресурсите на машината за другите програми, които изпълнявате. Ядрото е съществена част от една операционна система, но е безполезно само по себе си, тя може да функционира само в контекста на цялостна операционна система. Линукс се използва обикновено в комбинация с операционната система GNU – цялата система всъщност е GNU, с добавен Линукс или GNU / Linux. Всички така наречените Линукс дистрибуции са наистина дистрибуции на GNU / Linux.

Коментар