Vertigo победи в Imagine Cup България 2013

Отборът на Vertigo спечели локалния финал на Imagine Cup България 2013 (снимка:  Microsoft)

Vertigo спечели локалния финал на Imagine Cup България 2013 (снимка: Microsoft)

Отборът Vertigo стана национален победител в локалните финали на Imagine Cup България за 2013 г. с разработка, която ще стимулира шофьорите да спестяват гориво. Екипът ще представи страната ни на световните финали на най-голямото технологично състезание за студенти през юли 2013 г. в Санкт Петербург, Русия.

Проектът стартира като приложение за Windows Phone телефони в комбинация с допълнителен OBD (onboard data) елемент за автoмобили и ще дава съвети за подобряване на техниките за шофиране в реално време. Зелената идея си завоюва правото да участва на финала, като спечели надпреварата в категорията „Социално-отговорни каузи“, където се състезава с още 3 други проекта.

„Искаме да създадем нещо вълнуващо, с което да въвлечем възможно най-много шофьори като активни участници в опазването на природата. Радваме се, че беше видян потенциалът на идеята и ще дадем всичко от себе си да я развием“, споделиха от Vertigo.

В България състезанието се провежда вече седма година и в резултат са създадени няколко много успешни компании като Nimero, Walk2Help и Gym Realm, посочи Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Другите 2 конкурента на Vertigo във финалния етап на локалното състезание бяха отборите на Umbra, победителите в категория „Игри“, и Creating Genres, които се отличиха в категория “Иновации“.

Umbra представиха игра, която дава възможност на любителите на приключения да се пренесат във вълшебния „свят на сенките“, да влязат в битка с чудовища, да превземат замъци и да се вживеят в ролята си на рицари. Играта се базира на геолокация и е предназначена за мобилни устройства.

Екипът на Creating Genres заложи на платформа за създаване на игри, която превръща любителите на игри в техни създатели, без да са им необходими специални технически умения.

За мястото на български шампион кандидатстваха 25 идеи. До финалния етап на надпреварата бяха допуснати 8 отбора в категория „Иновации“, 4 в „Социално-отговорни каузи“ и 5 в „Игри“. Общо за трите категории записаните студенти и ученици са повече от 200.

Imagine Cup 2013 България се организира с подкрепата на Telerik и ScaleFocus, които връчиха допълнителни награди на участниците. За първи път тази година представители на националните медии можеха да наблюдават всички презентации и да излъчат свой фаворит. В журито се включиха 9 журналисти с опит в сферата на технологиите. Те избраха екипа на Creating Genres.

Коментар