Мобилна химична лаборатория ще посети училищата у нас

Партньорство между BASF България и Софийски университет ще възражда интереса към науката химия сред българските ученици

Партньорство между BASF България и Софийски университет ще възражда интереса към науката химия сред българските ученици

BASF България и Софийски университет „Св. Климент Охридски” подписаха днес договор за сътрудничество с цел превръщане на образованието по химия в по-привлекателно за младите хора. Партньорството е в рамките на кампанията Chemgeneration.

В световен мащаб се наблюдава отлив от изучаването на природните науки като химия, физика и математика, отбеляза ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Очаква се съвместното начинание с BASF да наклони везните и все повече млади българи след завършване на училище да предпочетат да изучават химия, заяви проф. Тони Спасов, декан на Факултет по химия и фармация.

Договорът предвижда BASF България да спонсорира мобилна химическа лаборатория, подготвена от преподаватели в СУ, която ще направи поредица от турове в различни средни училища в България.

Сътрудничеството на университета и най-голямата хичическа компания в света може да се превърне в добра практика в отношенията между бизнеса и научните и образователни институции в България, посочиха проф. Иван Илчев и Валентина Диканска, управител на BASF България.

Двете организации си сътрудничат по Chemgeneration от 2011 г., която беше обявена от ЮНЕСКО и ООН за международна година на химията. Тогава страните се обединиха в популяризирането на образователен сайт заедно с БАН, Съюза на химиците в България, Съюза на учените в България и Химико технологичния и металургичен университет. Инициативата е подкрепена от Министерство на образованието, младежта и науката.

Коментар