САЩ забраниха частично вноса на китайски технологии

САЩ забрани на някои държавни структури да внасят китайски технологии

САЩ забрани на някои държавни структури да внасят китайски технологии

Властите в САЩ забраниха на някои федерални ведомства да купуват компютри и информационни технологии от китайски производители.

Забраната е включена в резолюция за временно финансиране на правителството и е част от мерките срещу кибер шпионажа от страна на Китай, предаде Ройтерс.

В частност, забраната важи за министерствата на търговията и правосъдието, НАСА, Националния научен фонд и редица други организации. Тя ще действа до края на текущата финансова година, която приключва на 30 септември.

Правителствените структури ще могат да купуват технологии само при условие, че отговарят на националните интереси на САЩ. Покупката ще се одобрява от Федералното бюро за разследване.

САЩ внасят китайски технологии на стойност около 129 милиарда долара годишно, по данни от службата на изследвания към Конгреса. Под забрана могат да попаднат технологии на големи компании, вкл. Lenovo, твърди блогърът Стюарт Бейкър.

Китай може да оспори рестрикциите пред Световната търговска организация, но ще срещне трудности, тъй като не участва в споразумението за установяване на международни правила за възлагане на обществени поръчки.

САЩ често обвиняват Китай в организация на кибер атаки, които се отричат категорично от правителството в Пекин. През миналата година властите в САЩ призоваха американските компании да не купуват продукти на Huawei и ZTE, заради подозрения в шпионаж.

Коментар