$50 млн. загуби от софт-пиратство в България

Загубите за индустрията от софтуерното пиратство в България възлизат на 50 млн. долара през 2006 година, твърди нов доклад на IDC и BSA (Сдружение на издателите на бизнес софтуер), като това е с $9 млн. повече, отколкото през 2005 г.
Добрата новина е, че след 3 поредни години с отчитане на 71% софтуерно пиратство, през 2006-та страната ни отново снижава с 2 пункта нивото на използвания нелицензиран софтуер, достигайки 69%. Поради бързо развиващия се пазар на информационни технологии обаче, загубите на практика са се увеличили, посочват анализаторите.
В глобален мащаб, 35% от инсталирания софтуер върху всички персонални компютри през миналата година е бил нелицензиран. А загубите за световната икономика възлизат на 40 млрд. долара – цифрата е с 5 млрд. долара по-висока,  което представлява 15% увеличение в сравнение с 2005 г., сочи докладът на IDC и BSA.
В изследването са включени 102 държави, като в 62 от тях се отчита спад в нивото на използвания нелицензиран софтуер и само в 13 се забелязва леко покачване. Само за 3 години нивото на пиратство в Китай e намаляло с 10% – от 92% през 2003 г. на 82% през 2006 г., а в Русия – със 7% за същия период, или от 87% на 80%.
В страните със силни икономически показатели и сравнително ниско ниво на използвания нелицензиран софтуер като САЩ (21%), Канада (34%) и Франция (45%) се отчитат големи загуби за индустрията, поради активното развитие на пазарите за информационни технологии. Това важи и за страните от ЕС. При 36% ниво на софтуерно пиратство през 2006 г., загубите за икономиката възлизат на 11 млрд. долара.
Напредъкът, който бележи България в борбата с използването на нелицензирани продукти, особено след присъединяването към ЕС, се дължи на политическата воля от страна на правителството да се бори с интелектуалното пиратство във всички негови проявни форми, посочиха от BSA.
Правителството предприема конкретни мерки в областта на законодателството и правоприлагането, както и при формиране на адекватни обществени нагласи и култура на потребление на продуктите на интелектуална собственост, допълниха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер. Именно поради тази причина, в ежегодния Доклад 301 на Службата на Търговския представител на САЩ, чиито данни бяха публикувани в края на април, България бе една от петте територии, изключени от графата за наблюдение.

Коментар