Китай намалява нивото на пиратството, но загубите растат

Нарастващото търсене на персонални компютри в Китай е довело и до нарастване на загубите от пиратски софтуер с 40% до 5.4$ милиарда за миналата година. Но ситуацията в страната се подобрява, казват от Business Software Alliance (BSA).

Фалшивият софтуер за PC-та, който се използва в Китай, е намалял с 4%, което е повече от всяка друга страна в Азия. Делът на пиратските продукти е паднал от 86% на 82%, което свидетелства за прогрес на втория по големина компютърен пазар в света. По принцип е много трудно да се понижат нивата на пиратството, когато пазарът расте толкова бързо.

Широкоразпространените нарушения на правата върху интелектуалната собственост в редица индустрии, като софтуерната, музикалната, филмовата и модната, са основният източник на търканията между Китай и нейните големи търговски партньори САЩ и ЕС. Процентът на софтуерното пиратство е спаднал поради новите разпоредби, според които в правителствените офиси трябва да се използва само легален софтуер. А наредбите от миналата година изискват всички компютри, направени или продадени в страната, да са с оригинални операционни системи.

През 2006 година в Китай са били продадени 23 милиона PC-та, което е увеличение за една година със 17.5% и нарежда страната на второ място след САЩ, според новинарската китайска агенция Xinhua. Пазарът за легален софтуер е бил 1.2$ милиарда за 2006, или увеличение с 88% в сравнение с 2005 година, съобщава BSA. От 2004 до 2006 г. нивото на софтуерното пиратство е паднало с общо 10% в Китай и е много вероятно то да спадне още и през тази година.

В момента най-новите касови холивудски филми, телевизионни шоу програми, албуми и софтуер могат да се купят за около 1–1.5$ за диск по улиците на повечето китайски градове. От BSA посочват, че голямото количество пиратски продукти в страната ще продължи да подхранва употребата на фалшиви софтуерни продукти, което неизбежно коства загуби за легалните версии. И докато пиратските копия са лесно достъпни, то пиратството ще продължи да процъфтява, добавят от BSA.

Но съществува и по-голямо предизвикателство пред китайското правителство в лицето на онлайн споделянето на файлове, тъй като то се намира в разцвета си в страната. Имайки предвид това, наред с наличността на софтуерните файлове и по-бързата интернет връзка, може да се очаква, че в бъдеще именно онлайн споделянето на файлове ще бъде начинът за достъп до нелегален софтуер, заключава BSA.

Коментар