Google на път да погълне „убиец” на SMS

Мобилното приложение WhatsApp се явява безплатна, кросплатформена алтернатива на SMS

Мобилното приложение WhatsApp се явява безплатна, кросплатформена алтернатива на SMS

Google води преговори за поглъщане на технологичния стартъп WhatsApp. Двете страни още не са постигнали съгласие за цената на сделката. Google дава 1 милиард долара, но WhatsApp иска повече, съобщи Digital Trends.

WhatsApp е разработчик на кросплатформеното приложение за смартфони WhatsApp Messenger, което позволява обмен на мигновени съобщения през интернет. Приложението е достъпно за iPhone, Android, BlackBerry, Windows Phone и други по-малко популярни платформи, като поддържа обмен на съобщения между смартфони с различни операционни системи.

WhatsApp Messenger се счита за убиец на SMS услугите, тъй като мигновената комуникация с него е както при е-пощата през браузър – не се плаща допълнително освен за интернет трафика. Освен обмен на неограничен брой съобщения потребителите могат да създават групи и да обменят изображения, видео и аудио.

WhatsApp Messenger за Android, BlackBerry и Windows Phone струва 0,99 долара за една година, като първата година приложението е безплатно. Цената за iPhone е 0,99 долара, но не е посочено, че сумата се плаща всяка година.

Компанията WhatsApp е създадена през 2009 г. от бивши служители на Yahoo, които твърдят, че няма да продават реклама в приложението, тъй като това нарушава естетиката и променя мисленето на потребителите. Създателите на WhatsApp считат за по-удачно потребителят да даде символична сума за приложението и никога да не вижда реклами в него.

Освен от продажби на приложението, WhatsApp разчита на приходи от партньорски договори с телеком оператори. По-рано се появиха информации, че компанията и нейният продукт са желани от Facebook.

Коментари по темата: „Google на път да погълне „убиец” на SMS”

добавете коментар...

  1. Валери

    Нека мобилните да си държат СМС на 12ст. при себестойност много по малка от 1ст. Както вървят нещата Интернета, ще стане стандартно безплатен за сваляне, а само качването, ще се заплаща и то много скоро. Много е вероятно да се предлага на потребителите базплатно, и блиндово излъчване на Интернет. Вервайте ми, така говореше…, но се оказа прав само в смяната на чипа, и то с право, включително и на своя. В това се убедихме всички българи и то фактологически. Все пак е прогрес, нали…….????

  2. harry

    При мен пък Viber уби WatsApp …

Коментар