HP Moonshot ще промени центровете за данни

Сървърът Moonshot представлява модул с Atom или друг процесор, който се монтира в корпус 4.3U

Сървърът Moonshot представлява модул с Atom или друг процесор, който се монтира в корпус 4.3U

HP, най-големият производител на сървъри, пусна първия по рода си софтуерно-дефиниран сървър Moonshot, който, според компанията, ще промени центровете за данни. Новата линия машини е предназначена за облачни изчисления, поддръжка на мобилни платформи, социални мрежи и големи данни (Big Data).

Експоненциалният ръст в броя на интернет устройствата може да доведе до увеличаване на площта на центровете за данни до размерите на футболно игрище, а за поддържането им ще са необходими нови електростанции. Ето защо по-нататъшното използване на сегашните технологии е нецелесъобразно, посочва генералният директор на HP Мег Уитман.

Сървърите Moonshot са призвани да решат проблема с прекомерното разрастване на изчислителното оборудване. Ако публичният облак беше правителство, по потребление на енергия то щеше да заеме пето място в света, консумирайки два пъти повече от Великобритания, показват изчисленията.

В момента към интернет са включени около 10 милиарда устройства. Достигнат е преломен момент, когато не трябва да се търси ново пространство за сървърите и да се изразходва повече енергия, посочва HP. Нейният Moonshot поставя началото на нов етап в развитието на сървърната индустрия и нов подход към центровете за данни, които ще трябва да обслужват следващите 20 милиарда устройства.

HP твърди, че Moonshot консумира с 89% по-малко енергия, заема с 80% по-малко място  и изисква със 77% по-малко разходи по обслужване в сравнение с традиционните сървъри. Компанията се ангажира с тези твърдения, стъпвайки на резултати от вътрешни тестове на машината.

Сървърът Moonshot представлява модул, който се монтира в корпус 4.3U. В един корпус могат да се инсталират 45 сървъра и така една стойка 26U да побере 1800 сървъра – при това, заеманата площ е 8 пъти по-малка в сравнение с традиционните системи. Шасито на HP Moonshot 1500 съдържа общи компоненти, вкл. съединения, механизъм за управление на сървърите HP Integrated Lights-Out, захранващ блок и вентилатори.

Всеки сървър има 2-ядрен процесор Intel Atom S1260 с кодово име Centerton, който беше обявен от Intel през декември миналата година. Чипът е изпълнен по 22-нанометрова технология, работи на тактова честота 2 GHz, има 1 MB кеш памет и поддържа 64-битови команди. Показателят за консумация на енергия TDP е 8,5 вата. Процесорът на Intel поддържа едноканална памет DDR3-1333 с корекция на грешките ECC и максимален обем 8 гигабайта (GB).

Доставките на Moonshot вече започнаха на пазарите в САЩ и Канада. Потребителите в Европа, Азия и Латинска Америка ще получат достъп до новата машина през май 2013 г. Цената на шасито е 62 хиляди долара и включва 45 сървъра с процесор Atom и интегрирана графика.

Освен с x86 процесори, новите HP сървъри могат да работят с ARM чипове, както и с чипове от типа DSP, FPGA и GPU. В близките шест месеца HP планира да пусне сървъри с ARM процесори. Партньори на компанията за новата продуктова линия са AMD, AppliedMicro, Calxeda, Intel и Texas Instruments. Първият сървър работи под управление на Linux, а като цяло линията Moonshot е съвместима с Windows, VMware и традиционните корпоративни приложения.

Коментари по темата: „HP Moonshot ще промени центровете за данни”

добавете коментар...

  1. Lяля

    и като ивадиш консумацията на ток. Смятай

  2. Rumen

    Конкуренция на Kimsufi,com 🙂

  3. Георги

    И какво би правил с него, Румба?

  4. Rumen

    Цената вярно ли е $62000 за 45 сървара? Това прави около $1400 за Атом сървар – определено не си струва.
    Ако беше $6200 бих си купил.

Коментар