Intel обеща подобрения в центъра за данни

Даян Брайънт разкри плановете на Intel за ускорeно предлагане на процесори за дейта центрове, базирани на иновативна 22-нанометрова производствена технология

Даян Брайънт разкри плановете на Intel за ускорeно предлагане на процесори за дейта центрове, базирани на иновативна 22-нанометрова производствена технология

Intel ще ускори навлизането на 22-нанометрови процесори за центрове за данни, стана ясно на форума за разработчици на компанията, който се провежда в Пекин. Същевременно, нов дизайн на сървърните шкафове чрез Intel „rack scale” архитектура ще осигури по-голяма гъвкавост и плътност при използване на сървърите, водейки и до по-ниска обща цена за притежание.

Процесорният гигант подчерта важността на центровете за данни в доставката на информация и услуги в реално време. Intel предприема стъпки, за да осигури хардуера и софтуера, необходими за анализи на данни, за подобряване на възможностите на интелигентните устройства и инфраструктурата на изчислителния център, заяви Даян Брайънт, старши вицепрезидент и генерален мениджър на подразделението за центрове за данни и свързани системи.

Брайънт разкри плановете на Intel за ускорeно предлагане на процесори за дейта центрове, базирани на иновативна 22-нанометрова производствена технология, още преди края на годината. Компанията обещава по-ценовоефективна инфраструктура на изчислителния център.

Intel пуска нова процесорна фамилия Atom S12x9, предназначена за системите за съхранение на данни, само четири месеца след дебюта на процесора Atom S1200 за микросървъри. Компанията ще достави още два продукта, базирани на процесори Atom, тази година, с нови архитектури, повишена производителност за ват и разширен набор от функции.

Брайънт демонстрира за първи път следващото поколение Intel Atom процесори от фамилията за микросървъри с кодово име Avoton и потвърди, че в момента компанията доставя мостри от тези чипове на свои партньори за оценка. Avoton ще включва интегриран Ethernet контролер  и се очаква да има най-добро ниво на енергийната ефективност и производителност за ват за микросървъри.

Intel разработва също референтен дизайн за „rack scale” архитектура. Мащабните центрове за данни с хиляди сървъри и големи обеми от данни изискват промяна в дизайна на шкафовете за по-рентабилно справяне с големия ръст на потребители, данни и устройства. Традиционните системи сървърни шкафове не винаги могат да постигнат най-висока ефективност.

Референтният дизайн на Intel предлага модулно решение на ниво подсистема (съхранение, CPU, памет, мрежа) и логическо разпределяне на ресурсите въз основа на специфичните за приложението изисквания. Ползите са по-голяма гъвкавост, по-висока плътност и висока степен на утилизация, което води до по-ниска обща цена за притежание.

Коментар