Fujitsu и Oracle въвеждат сървър от мейнфрейм клас

Fujitsu M10 ще помогне на компаниите да взимат по-бързо бизнес решения в ерата на „големите данни”

Fujitsu M10 ще помогне на компаниите да взимат по-бързо бизнес решения в ерата на „големите данни”

Корпорациите Fujitsu и Oracle пуснаха в продажба сървър с 16-ядрен процесор Sparc64 X, способен да поеме функциите на мейнфрейм машина. Моделът Fujitsu M10 може да се мащабира за нуждите на критично важни приложения, като предлага ниво на готовност и удобство на обслужване (RAS) от класа на т.нар. големи машини (мейнфрейми), съобщи Oracle.

Конфигурацията на Fujitsu M10 се мащабира динамично от 1 до 64 процесора, благодарение на модулна архитектура с активация на ниво процесорно ядро. Това позволява на потребителите на машината лесно да добавят изчислителна мощ във вид на градивни блокове, без прекъсване на работата на системата.

Сървърът използва актуални технологии като „Software on Chip” (софтуер в самия чип) и Liquid Loop Cooling (система за водно охлаждане със затворени контури). Възможно е гъвкаво конфигуриране на системата със създаване на физически раздели и използване на вградени технологии за виртуализация Oracle VM Server for Sparc и Oracle Solaris Zones, за които не се плаща допълнително.

Fujitsu M10 поддържа операционна система Oracle Solaris версии 10 и 11. В рамките на програмата Oracle Solaris Guarantee Program е осигурена бинарна съвместимост със сегашните и предишните модели Sparc сървъри, с цел защита на инвестицията.

Новият сървър ще помогне на компаниите да взимат по-бързо бизнес решения в ерата на „големите данни”, коментира Нориуки Тойоки, старши вицепрезидент на Fujitsu, подчертавайки динамичната мащабируемост и надеждност на машината от мейнфрейм клас.

Наскоро шефът на Oracle Лари Елисън заяви, че процесорът Sparc е най-бързият в света. „Когато Oracle купи Sun, много хора мислеха, че процесорът Sparc е „костенурка” и никога няма за догони конкурентите. С новия чип ние не само догонихме конкурентите, но ги изпреварихме”, каза Елисън.

Коментар