Intel се подготвя за исторически промени

Intel ще поеме нов курс през май, очакват анализаторите

Intel ще поеме нов курс през май с назначаването на нов CEO, очакват анализаторите

Най-големите за последното си десетилетие промени подготвя процесорният гигант Intel. Вече е известно, че през май настоящият главен изпълнителен директор Пол Отелини ще се оттегли от заемания пост, а неговият заместник ще бъде обявен на годишното събрание на акционерите, насрочено за 16 май.

Според анализатори от RBC Capital Markets, предстоящата рокада на върха в Intel вещае мащабни промени в компанията. Те вероятно ще дадат своя отпечатък и върху цялата полупроводникова индустрия, тъй като Intel е най-големият играч в нея с дял, оценяван на 14%.

Новият шеф на Intel трябва да има ясен план за ръст на бизнеса в нови за Intel области като мобилните устройства и софтуера. От кандидата за CEO на компанията ще се изисква дълбоко познаване на компютърния пазар.

Изборът на нов изпълнителен директор на Intel ще се сведе до мениджър, който може да обезпечи ръст не само по едно, а по всички направления в дейността на компанията, вкл. мобилните технологии, центровете за данни, софтуера и производството на чипове по поръчка от външни компании, коментират анализаторите пред ValueWalk.

В момента Intel има само 1% от пазара на процесори за смартфони, където доминират компании като Qualcomm, Samsung Electronics и ARM Holdings, по данни на Forward Concepts. Потенциалът на Intel за приходи и печалби в условията на конкуренция от страна на мобилните устройства остава под въпрос.

RBC Capital Markets посочва няколко вероятни кандидата за поста CEO на Intel. Това са настоящият шеф на Motorola Mobility (компания на Google) – Санджай Джа, шефът на ARM Holdings (основен играч на пазара за мобилни процесори) – Уорън Ийст и мениджърът на VMware (лидер на пазара на софтуер за виртуализация) – Пат Гелсингър.

Коментар