IPO-то на Facebook ощети шефа на Nasdaq

Търговията с акции на Facebook започна на 12 май 2012 г. със закъснение от половин час

Търговията с акции на Facebook започна на 12 май 2012 г. със закъснение от половин час

Компанията Nasdaq OMX Group, собственик на борсата Nasdaq, е намалила с 62% годишния бонус на генералния си директор Робърт Грейфилд. Той е получил поне с 542 хиляди долара по-малко от предвиденото, заради прекъсванията на борсата по време на IPO-то на Facebook през май 2012 г., става ясно от документите, подадени в Комисията по ценни книжа и борси (SEC) на САЩ.

След намалението, бонусът на Грейфилд възлиза на 1,35 милиона долара за миналата година. За сравнение, през 2011 г. той е получил 3,59 млн. долара, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Търговията с акции на Facebook започна на 12 май 2012 г. на ниво 42 долара, или с 10,8% повече от цената на IPO-то. Ажиотажното търсене доведе до срив в системата на Nasdaq, в резултат на което търговете с акции на най-голямата социална мрежа стартираха 30 минути по-късно от първоначално обявения срок.

Според брокери, техническите проблеми са довели до това, че заявките на редица клиенти инвеститори не са били обработени от борсата в заложените срокове и на желаните цени. Някои фирми са научавали цените, по които са обработвани техните заявки, два часа след започване на търговията.

Коментар