NSA отрече, че шпионира незаконно

NSA определи като заблуда твърденията, че подслушва телефонни разговори и чете имейли на граждани

NSA определи като заблуда твърденията, че подслушва телефонни разговори и чете имейли на граждани

Американската агенция за национална сигурност (NSA) съобщи, че центърът й за данни в Юта ще бъде използван за подпомагане на кибер сигурността на страната, а не за незаконно шпиониране на американските граждани, предаде Ройтерс.

Агенцията категорично отхвърля слуховете за незаконни шпионирания на американски граждани и ги определя като “необосновани твърдения”, допълвайки, че една от най-големите заблуди за NSA е, че подслушва телефонни разговори и чете имейли на граждани.

От NSA подчертават факта, че всички операции в новия дейта център в Юта, който се очаква да бъде завършен през септември, ще бъдат в съответствие с американското законодателство. Според Закона за външното разузнаване от 1978 година, NSA има нужда от решение на тричленен съдебен състав, за да шпионира гражданите.

При определени условия обаче агенцията има право да подслушва телефонни разговори, без решение от съда. Това бе регламентирано със заповед на бившия американски президент Джордж Буш след атентата на 11 септември 2001 година.

Коментар