„Здравите” компании в България са 1547

Четири индустриални сектора са на печалба в България в условията на криза, твърди CBN

Четири индустриални сектора са на печалба в България в условията на криза, твърди CBN

Компания, успяла да завърши на печалба и да плаща данък върху нея и през трите години на най-тежката икономическа криза, през която преминаваме, е сравнително успешно приспособена и здрава, сочи анализ на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

На тези условия отговарят общо 1547 работещи дружества от 40 индустриални сектора, локализирани в 142 селища в страната. 84% от здравите компании присъстват с интернет сайт в мрежата, а 92% са обявили публичен електронен адрес.

Общата чиста печалба, върху която е платен данък за трите години (2009-2011), е 15,7 млрд. лева. Минималният резултат за включване в класацията е 362 хил. лв.

Тези компании се управляват общо от 2830 мениджъри, но едва 17% от тях са жени, като 4 дами и 19 мъже има в управлението на Топ 10 компании в класацията.

Компаниите, базирани в София, държат 67% от общата печалба. На второ място изненадващо се нареждат фирмите от Пловдив, на трето е Варна, а на четвърто – 51 компании от Бургас, които изпреварват макар и с малко участниците от Стара Загора.

Четири индустриални сектора в класацията са на печалба, надхвърляща 1 милиард лева за периода. Един от тях е и технологичният сектор. Само 170 компании от сферата на ИТ – хардуер, софтуер и ИТ услуги (без телекомуникации) – са генерирали 604 млн. лв печалба за периода, сочи анализът на CBN.

Коментар