Lenovo иска и сървърния бизнес на IBM

Lenovo може да купи подразделението за x86 сървъри на IBM, след като през 2005 г. придоби РС бизнеса на компанията

IBM разглежда възможността да продаде своя сървърен бизнес с x86 процесори на Lenovo, твърди американското издание CRN.com. Компанията иска 5-6 милиарда долара за подразделението, което произвежда x86 сървъри. Информацията за евентуална сделка бе разпространена и от други бизнес източници, вкл. Блумбърг, Ройтерс и Уол Стрийт Джърнъл, но все още не е потвърдена официално от IBM.

През 2005 г. Lenovo купи подразделението за персонални компютри на IBM за сумата от 1,25 милиарда долара и сега е вторият по големина играч на РС пазара след Hewlett-Packard. Китайската компания потвърждава, че води предварителни преговори за сделка, без да посочва

Междувременно, IBM публикува финансовите си резултати за първото тримесечие на 2013 г. Чистата печалба на компанията възлиза на 3,03 млрд. долара, или 2,72 долара на акция, което е с 1% по-малко спрямо същия период на миналата година. Приходите на ИТ гиганта са намелели с 5% до 23,4 млрд. долара за тримесечието. Компанията разполага със 1,7 млрд. долара в наличност, или с 200 млн. долара по-малко с първото тримесечие на 2012 г.

В периода януари-март 2013 г. приходите на IBM от продажби на софтуер са нараснали с 1%, достигайки 5,6 млрд. долара, а от услуги са намалели с 4% до 9,6 млрд. долара. Консултантският бизнес на IBM е генерирал 4,5 милиарда долара, бележейки спад от 3% за периода.

Подразделението да системи и технологии, в което попада хардуерът на IBM, е намалял със 17% до 3,1 млрд. долара през първото тримесечие. Бизнесът със системи за съхранение бележи спад с 11%, сочи корпоративният отчет.

Коментар