Приложение за пилета спечели състезание на НАСА

Два екипа, победители в „Space Apps Challenge”, ще представят България в глобалната надпревара на НАСА през юни 2013 г.

Два екипа, победители в „Space Apps Challenge”, ще представят България в глобалната надпревара на НАСА през юни 2013 г.

Мобилно приложение за отглеждане на пилета и парник за зеленчуци на Луната са победителите в състезанието на НАСА “Space Apps Challenge” в България, проведено в Академията на Телерик. Двата екипа ще представят България пред НАСА в глобалната надпревара през юни 2013 г.

Екип от шестима студенти и софтуерни разработчици създаде технологичното решение за отглеждане на пилета, което улеснява грижата за животните и позволява на хората да произвеждат свои биопродукти. Отборът, спечелил първо място, се състои от Кирил Николов, Павел Колев и Атанас Керанов, които са възпитаници на Софтуерната академия на Телерик, и Иван Жеков – софтуерен разработчик и Стоян Стоянов – дизайнер.

Второто място отиде при проект за парник за отглеждане на пресни зеленчуци по време на мисии на Луната. Решението бе разработено от учениците от Бургас Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров.

Състезанието се проведе под патронажа на президента на България Росен Плевнелиев. Победителите бяха наградени от Брайън Далтън, заместник-посланик на Посолството на САЩ в София.

48-часовият хакатон на НАСА, който се провежда за първи път в България, събра в Академията на „Телерик“ близо 100 участници, разпределени в 20 екипа. Всеки от тях разработи и представи технологично решение с отворен код на глобален проблем, свързан с живота на Земята и развитието на изследователските мисии на НАСА.

„България беше част от световната общност, която едновременно обедини сили и работи за разрешаване на някои от глобалните предизвикателства пред човечеството“, отбеляза д-р Светлин Наков, мениджър на Академията на Телерик.

Сред глобалните предизвикателства, по които екипите работиха, са създаване на решение за следене времето на Марс, симулация за индустрията на Луната, платформа с отворен код за управление на въздушния трафик, визуализация на данни за възобновяеми източници.

Победителите от глобалния финал на НАСА през юни ще присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013 г. и ще получат практически урок за летене в космоса.

Коментар