Ученици от НПМГ са първи в състезание по мрежи

Състезанието по компютърни мрежи привлече тази година над 90 ученици от цялата страна

Състезанието по компютърни мрежи привлече тази година над 90 ученици от цялата страна

Представители на Националната природо-математическа гимназия “Акад. Л. Чакалов”, лицей към СУ “Св. Кл. Охридски”, грабнаха първите три места на деветото национално състезание по компютърни мрежи за ученици.

Стефан Николов и Димитър Вулджев, ученици в 12 клас, спечелиха първо и второ място, а единадесетокласничката Денислава Шентова е трета. Надпреварата се организира от Министерство на образованието, младежта и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски” – Факултет по математика и информатика (ФМИ) и Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА).

Освен предметни награди победителите получават и едногодишна стипендия за следващата учебна година от МОМН, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Дванадесетокласниците, чийто резултати от теста и практическия казус на състезанието са над 5.50, получават правото да се обучават във ФМИ, без да се явяват на кандидат-студентски изпит.

Тази година състезанието привлече над 90 ученици от цялата страна, като голяма част от тях са курсисти в Сиско академии в страната, други изучават мрежови технологии като част от програмите на училищата, а трети – самостоятелно изучаващи компютърни мрежи. Надпреварата се проведе в два кръга –  теоретичен тест за всичките ученици от цялата страна и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 14-те финалисти. 2013 г. бе безапелационно годината на

Българските състезатели по компютърни мрежи бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи през последните години – завоювани първо отборно място през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г.

Коментар