Тетрис може да излекува „мързеливо око”

Нов метод, базиран на тетриса, може да подобрява зрението на хора, страдащи от амблиопия

Нов метод, базиран на играта тетрис, може да подобри зрението на хора, страдащи от амблиопия

Изследователи от университета МакГил в Монреал създадоха нов метод за лечение на амблиопия – заболяване, известно още като мързеливо око, което се характеризира с намалено зрение.

Амблиопията засяга между 1 и 1,4 процента от населението на планетата. Заболяването не  се подава на лечение с помощта на традиционни методи като очила или контактни лещи.

Технологията на канадските учени се свежда до създаване на условия, при които двете очи на човека започват да работят заедно за решаване на задачите. За целта се използват специални очила с два екрана – на единия се показва изображение на падащи фигури, а на другия – обекти на дъното на игралното поле, съобщи Current Biology.

Когато двете очи работят заедно, зрението на пациента се подобрява и амблиопията постепенно изчезва, твърди Робърт Хес, ръководител на изследователския екип.

Няколко възрастни пациенти вече са излекувани с новия метод, играейки модифициран вариант на една от най-популярните игри в света – Тетрис. В експеримента са участвали 18 доброволци, разделени в две групи. Хората от едната група са играли Тетрис със специални видео очила, в тези в другата – на екран с обикновен монитор, наблюдавайки го с едно око.

След две седмици изпитания са измерени промените в работата на двете очи. Оказва се, че зрението на доброволците от първата група е значително подобрено, в частност – способността им да виждат триизмерни изображения.

Когато техниката с видео очилата била приложена и на втората група участници, те също показали подобрение в зрението. Предстоят още изследвания и тестове, за да се докаже окончателно ефективността на новия метод.

Коментари по темата: „Тетрис може да излекува „мързеливо око””

добавете коментар...

  1. mariq

    az imam myrzelivo oko moje li da se vyztanovi

  2. Anonymous

    аз имам мърЗеливо око и ще съм много щастлив да възтановя зрението..

Коментар