Сензорен екран? Да, но да е голям

  
Само две седмици преди официалното пускане на iPhone, потребителите са настроени добре към идеята за хендсети с чувствителен екран, показа ново проучване. 23% от анкетираните притежатели на мобилни телефони биха желали интерфейс с чувствителен екран, но да е с голям дисплей, точно, както е случаят с устройството на Apple, твърди изследването на Canalys.

Потребителите обаче не искат телефонът като цяло да е прекалено голям. Само 10% казват, че са готови да използват и по-голям телефон, ако е с чувствителен екран или с хубава клавиатура.

Не всички потребители обаче са чак толкова суетни какво да бъде мобилното им устройство. 28% от участниците в проучването са заявили, че искат телефон с традиционна цифрова клавиатура. А размерът е важен за 24% от хората, чието предпочитание е да имат малък телефон, независимо от интерфейса му.

Технологията за чувствителен екран е привлекателна за 50% от мобилните потребители, които се интересуват от мобилна телевизия, мобилен имейл или GPS услуги, показва проучването. Наред с това обаче тези потребители биха искали и телефонът им да е колкото се може по-малък.

Според Canalys, по-големите дисплеи с чувствителни екрани, предлагани от телефони като iPhone, могат да дадат тласък на мобилните услуги, включително свалянето на игри и видео. Мобилните оператори имат голямо желание да предлагат именно такива услуги. В момента те не са много популярни сред потребителите – по-малко от 10% от участниците в проучването плащат за сваляне на ринг тонове, картинки, игри, видео или обикновена музика, казват от Canalys.

Устройството на Apple, което се очаква да бъде пуснато на 29 юни в САЩ, има 3.5-инчов чувствителен екран, а размерите на целия хендсет са 11.5 х 6.1 х 1.2 см. Макар и потребителският интерфейс да е само част от решението за разширяване на пазара на мобилни услуги, той има съществено значение, което не може да бъде пренебрегнато, посочват от Canalys.

Най-популярната характеристика на клетъчен телефон за участниците в проучването е била вградената камера, като 70% от собствениците на телефон с камера я използват често, показва проучването. Анкетирани са 2000 работещи и опитни мобилни потребители от Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания.

Коментар