Verizon и Vodafone влизат в сделка за $100 млрд.

Verizon е на път да купи съвместното си предприятие с Vodafone за $100 млрд.

Verizon е на път да купи съвместното си предприятие с Vodafone за $100 млрд.

Американският телеком Verizon Communications планира да купи от британската Vodafone Group подразделението Verizon Wireless. Стойността на сделката може да възлезе на 100 милиарда долара в кеш и акции.

В момента делът на Verizon Communications във Verizon Wireless възлиза на 55%, а останалите 45% принадлежат на Vodafone. За да осъществи сделката, компанията планира да изтегли кредит в размер на $50 милиарда, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Пречка за поглъщането са твърде високите данъци, които Vodafone трябва да плати – около 20 млрд. долара. Компанията обаче е наела експерти, които могат да намалят тази сума до 5 милиарда долара.

Vodafone Group е британска мултинационална компания с операции в 30 страни по света и над 470 милиона абонати. През първото полугодие на финансовата 2012-2013 г. Vodafone регистрира загуба в размер на 3 млрд. долара.

Verizon Communications, от своя страна, е резултат от сливане на Bell Atlantic и GTE през 2000 г. Компанията разполага с персонал от 183 хиляди служители и е вторият по големина телеком в САЩ след AT&T. Чистата печалба на Verizon през първото тримесечие възлиза на 1,952 млрд. долара.

Коментар