Електронните ID карти ще станат задължителни в ЕС

Електронните ID карти ще съдържат лични данни и медицинска информация

Електронните ID карти ще съдържат лични данни и медицинска информация

В близко бъдеще всички граждани на Европейския съюз ще бъдат задължени да притежават електронни ID карти. На тях ще се съхраняват персонални данни и медицински показатели.

Без тези карти, хората няма да могат да участват в дебатите на Европейската гражданска инициатива (ECI), нито ще имат право да гласуват, стана ясно от изявление на вицепрезидента на Европейската комисия по междуинституционални отношения и администриране Марош Сефкович по време на семинар в Европарламента.

„След няколко години ще имаме електронни ID карти, които ще позволят на гражданите на ЕС не само да съхраняват своите медицински и персонални данни в чипа, но и да участват в демократични електронни дебати. Или да ги използват по време на избори, както това вече се случва в Естония”, заяви Сефкович.

Внедряването на ID карти буди тревога в някои държави от ЕС. Така например, преди няколко години Тони Блеър се опита да въведе подобни чипове във Великобритания като средство за по-ефективна борба с тероризма и нелегалната имиграция. Проектът обаче предизвика недоволство от гражданите и беше прекратен. Британските консерватори все още са против внедряването на ID картите.

„Инициатива, при която толкова важна лична информация като медицински записи, политически възгледи и дори резултати от гласуване може да бъде проследена електронно от правителството, трябва да безпокои сериозно всеки от нас”, коментира Сийд Кемъл, представител на британската консервативна партия.

Шведският програмист, активист и политик Кристиан Енгстрьом също предупреждава за някои уязвимости в ID картите, макар и да не отрича, че използването им ще има и положителни ефекти. Електронното гласуване, за което говори комисарят на ЕС, е опасна идея, тъй като няма начин за проверка на резултата. При липсата на хартиено потвърждение на гласуването се откриват значителни възможности за машинации, смята Енгстрьом.

За въвеждане на ID картите в рамките на целия Европейски съюз ще бъде необходимо одобрение на идеята от Съвета и Парламента.

Коментари по темата: „Електронните ID карти ще станат задължителни в ЕС”

добавете коментар...

  1. 2+

    Прелюдия към Антихриста!

Коментар