10 технологии, които ще променят света

Някои биолози считат, че могат да дешифрират кода, чрез който мозъкът формира дълготрайна памет

Някои биолози считат, че могат да дешифрират кода, чрез който мозъкът формира дълготрайна памет

Масачузетският технологичен институт (MIT) публикува списък с десет революционни технологии, които са готови за внедряване и имат потенциал да променят живота на хората. Това са технологии, които могат да разширят възможностите на човека и да решат най-сложните и актуални проблеми, поясняват изследователите. Списъкът се обновява всяка година. Ето 10-те технологии за 2013:

Машинно знание

Благодарение на наличието на колосални изчислителни ресурси, днес компютрите могат да разпознават обекти и да превеждат реч в реално време. Изкуственият интелект окончателно ще се наложи.

Ултраефективна слънчева енергия

Удвояването на ефективността на слънчевите устройства напълно ще промени икономиката на възобновяемата енергия. Съществуват разработки, които могат да направят този пробив.

Големи данни с евтини телефони

Събирането и анализът на информация с обикновени мобилни телефони може да позволи предвиждане на поведението на хората и да помогне за разбиране на принципите за разпространение на болестите.

Временни социални мрежи

Съобщения, които бързо се самоунищожават, могат да повишат секретността на общуване чрез интернет и да позволят на хората да бъдат по-открити.

Умни часовници

Разработчикът на часовници Pebble разбра, че мобилният телефон може да стане по-удобен, ако не се изважда от джоба, и планира да пусне тази година умен часовник. Устройството ще работи във взаимодействие с iPhone и Android и ще показва различна информация. Apple и други големи компании също планират да пуснат подобни продукти.

Импланти памет

Някои биолози считат, че могат да дешифрират кода, чрез който мозъкът формира дълготрайна памет. Благодарение на импланти, хората ще съхраняват спомените си след различни травми.

Роботът Baxter

Промишленият робот Baxter, създаден през 2012 г. от компанията Rethink Robotics, представлява нов тип, непозната досега машина. Baxter не изисква сложно програмиране и скъпа интеграция в промишлените процеси – достатъчно е да бъде поставен до производствената линия и сам ще разбере какво трябва да прави. Роботът може да изпълнява различни несложни операции.

3D печат

General Electric започна производство на части за авиационни двигатели с използване на технология за 3D печат. Тя ще позволи намаляване на теглото и разхода на гориво.

Декодиране на ДНК на плода

Следващата революция в изучаване на човешкия геном ще бъде декодирането на ДНК на плода. Благодарение на това, родителите ще могат да узнаят генетическите предразположения на своите деца още преди раждането им.

Супермрежа

Мощни автоматични превключватели на постоянен ток ще позволят изграждане на супермрежа – огромна електрическа мрежа, която ще позволи търговия на електрическа енергия от възобновяеми източници на големи разстояния. Предаването на енергия по такава мрежа ще става чрез постоянен ток, за разлика от днешните мрежи, в които се използва променлив ток.

Коментари по темата: „10 технологии, които ще променят света”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ ЕГОЛЯМОМ ОТКРИТЕ НО СЕ ИЗПОЛЗВА ИЗА БОМБИ.НОВОТО ОТКРИТИЕ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ,ЩЕ ЗАМЕНИ ЗАВИСИМОСТА ОТ ПЕТРО И ГАЗ И АТОМНИ ЕЛ.ЦЕНТРАЛИ.НО ДА НЕ СТАНЕ И ЗА ИЗТРЕЬВАНЕТОАКО ВЛЕЗЕ В РЪЦЕТЕ НА ВОЕННИТЕ ,КАКТО СТАНА С АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ ЗА БОМБИ.

 2. нема ме

  забравили са това което ще изхвърли петрола в кошчето за боклук .

 3. Anonymous

  да бе да и е……все разни глупости измислят,най вече за пари

 4. адвокат

  А дали се работи върху технология ,която да открива престъпни и бандитски намерения,за да предупреждава и предотвратява ? Всичко друго е излишно .

 5. User

  Защо не оставят човека да си живее спокойно …

Коментар