Как да защитим данните в преносимия компютър

Разпространението на безжичните мрежи помогна на потребителите да достигат до желаната от тях информация много лесно и независимо от мястото, където се намират. Но с това удобство се появиха и множество проблеми, свързани със сигурността на информацията в преносимите компютри. Недоброжелатели следят безжичните комуникации за слабости в защитата, за да прихванат данните, които получавате или предавате.
Ако се налага да осъществявате достъп до важни файлове, например свързани с вашата работа, когато сте извън офиса, то тогава сигурността е от първостепенно значение. При липсата на правилна защита, някой може да проникне във вашата мрежа с цел да се добере или повреди важна информация. В крайно лошия случай може да ви откраднат и лаптопа.  
Има ли начин да защитим личната си информация от вмешателство или тази задача е мисия невъзможна? Най-сигурният начин е да не използваме изобщо интернет J. Като изключим тази крайна мярка, остават няколко разумни решения за защита на ценната информация.
Парола за достъп
Първото и най-лесно нещо, което може да направите без допълнителни разходи, е да използвате възможността за задаване на парола в BIOS-а на компютъра ви. Още при началното стартиране на системата, тази парола ще ви бъде поискана. По същия начин, можете използвате и функцията на Windows за задаване на парола за достъп на потребителя. Това ще предотврати неоторизиран потребител да получи достъп до файловете ви. Но все пак трябва да сте наясно, че и двата споменати метода не могат да гарантират висока защита, тъй като повечето „напреднали потребители“ лесно я преодоляват. Все пак, по-добре да използвате тези възможности, отколкото да бъдете без каквато и да е защита.
Криптиране на информацията
По-сигурният вариант е да криптирате информацията на вашия твърд диск. В момента има доста софтуерни решения, които криптират файлове, така че други хора да не могат да ги видят. Едни от най-добрите продукти в тази област са на компанията PGP Corp., която предлага решения и за домашни потребители, и за офиса. Софтуерът осигуряват автоматично криптиране на електронната поща и цифров подпис. В професионалната версия има защита и на комуникации в реално време (instant messaging). Програмата защитава файлове, папки, USB дискове и CD–та и като цяло предлага отлична защита на вашата информация. Единственият недостатък, ако говорим за масовия потребител, е цената на продукта. PGP Desktop Home струва 99$, а версията Pro – около 200$. Преди да решите дали да закупите програмата, можете да се убедите в нейните възможности, като изтеглите пробна версия от следния адрес: http://www.pgp.com/downloads/desktoptrial.php

Правила за паролата
Използвайте няколко пароли – например една за стартиране на Windows и другазаелектроннатавипоща
Измислете колкото може по-дълга парола – като абсолютен минимум дължината й трябва да бъде осем символа и при възможност да обединява букви и цифри, така разбиването й ще бъде по-трудно
Сменяйте паролите си често
Никога не използвайте за парола името си или това на домашния ви любимец
Не записвайте избраната парола на листче или във вашия компютър

Има, разбира се, и други решения за криптиране на информация. Повечето програми за компресиране на файлове, например, поддържат функция за защита на архивирания файл с парола. Неудобството на този подход е, че ако често ви се налага да работите с тези файлове, всеки път трябва да разкомпресирате и след това на ново да компресирате информацията. Но ако изпращате файлове през мрежата, подобно решение е удачно. Първо, защото информацията е защитена с парола, и второ, получателят на файла не трябва да притежава и програмата за криптиране.

За защита на електронна кореспонденция, също добър вариант е да криптирате съобщенията, за да не могат да бъдат прочетени от неоторизиран потребител. Някои и-мейл програми имат тази възможност, а други – не, така че първо трябва да проверите дали вашият софтуер поддържа криптиране.
Използването на комуникации в реално време, или чат, в публични Wi-Fi пространства е доста рисковано занимание. Този род общуване за бизнес цели е наистина опасен. Както казахме вече, има възможност с помощта на софтуер да осигурите някакво ниво на сигурност, но само и единствено, ако двамата потребители използват подобен род защита.
Частна виртуална мрежа
Ако искате да имате сигурен достъп до вашата мрежа, то трябва да използвате функцията VPN тя действа като частен тунел, който съединява две или повече точки. Цялата информация е криптирана, включително и данните за подателя, което прави почти невъзможно някой да прихване изпращаната информация. Така че за достъп до корпоративната мрежа от всяко място, без да застрашавате нейната сигурност, трябва да се възползвате от възможностите на частната виртуална мрежа, или VPN. 
Интернет предлага много начини за комуникация и пренасяне на информация, но крие и множество опасности. За защита на информацията, била тя лична или фирмена, трябва да използвате различни механизми за сигурност и, разбира се, да приложите голяма доза внимание. Само така ще бъдете сигурни за информацията си, без значение дали сте на работното място или извън офиса при клиента, в Интернет кафето или някъде другаде, откъдето можете да комуникирате.

Коментар