Виваком отчете ръст на абонатите и спад в приходите

Приходите на Виваком през първото тримесечие бяха повлияни от регулаторна намеса

Приходите на Виваком бяха повлияни от регулаторна намеса

Ръст на абонатите на всички услуги отчете Виваком за първото тримесечие на 2013 г. Потребителите на мобилни услуги на оператора са се увеличили с над 13%, а тези на мобилни услуги за данни – с повече от 30% спрямо същия период на 2012 г.

76% е ръстът на клиентите на Виваком телевизя. Клиентите на оптичен интернет пък са се увеличили с над осем пъти за периода, сочи отчетът на компанията.

Нарастващата база от клиенти обаче не успява да компенсира загубите от регулаторната намеса в сектора и по-ниските цени на терминиране, които при Виваком водят до намаляване на печалбата до 3,8 млн. лева за периода. Общите приходи на компанията през отчетния период падат с 10,7% до 195,4 млн. лв.

След регулаторна намеса цените, които чуждите оператори заплащат на българските оператори за разговори от чужбина към абонати у нас, бяха значително намалени. Тази стъпка няма връзка с цените, които плаща крайният потребител в България, нито намалява цената за разговор към наши абонати от чужбина, но влияе негативно върху приходите на българските телекоми, които падат значително за сметка на операторите в чужбина, уточниха от Виваком.

Финансовото положение на Виваком остава стабилно с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 63,9 млн. лв. към 31 март 2013 г.

Коментар