Шутърите развиват краткотрайната памет

Игрите от типа шутър вляят позитивно на краткотрайната памет, твърдят учени

Игрите от типа шутър вляят позитивно на краткотрайната памет, твърдят учени

Учени доказаха, че игрите от типа шутър влияят благоприятно върху развитието на краткотрайната памет на геймърите. Изследването е проведено в Лайденския университет в Холандия от екип начело с д-р Лоренца Колзато.

В експериментите са участвали две групи хора. Първата е включвала закоравели геймъри, а втората е била съставена от новобранци в шутърните игри.

Резултатите показват съществени различия между представителите на двете групи. Най-добри показатели на краткотрайна памет са демонстрирали феновете на шутъра.

Учените обясняват феномена с това, че шутърите изискват от играча постоянно да следи за промяна на обстановката и моментално да реагира на появата на враг.

Уточнява се, че шутърите влияят положително само на краткотрайната памет. Виртуалните битки не въздействат по никакъв начин върху дълготрайната памет.

Краткотрайната памет е първична – тя включва запаметяване на факти, числа, думи, образи, цветове и други за време от няколко секунди до няколко минути, съгласно wikipedia. Паметовите следи от първичната памет се извикват много лесно, но също така лесно се заместват от нова информация.

Вторичната памет е дълготрайна. Тя включва натрупаната информация, която може да бъде извикана след продължителен период от време, например години. За извикването й може да се необходими няколко минути.

Коментар