Български отбори на финал в състезание на НАСА

Българското приложение ChicksBook помага на хората да управляват ефективно домашна ферма

Българското приложение ChicksBook помага на хората да управляват ефективно домашна ферма

Български отбори се класираха за световните финали на надпреварата „NASA Space Apps Challenge”  – събитие, организирано от НАСА и подкрепено от американското правителство. Страната ни ще бъде представена с две разработки – ChicksBook и GhOST.

Приложението ChicksBook, създадено от Иван Жеков, Павел Колев, Стоян Иванов, Кирил Николов и Атанас Керанов, позволява ефективно управление на домашна ферма. То е достъпно като приложение за уеб, iOS и Android мобилни устройства. С негова помощ хората могат да се научат лесно да отглеждат пилета в домашни условия – тенденция, която в последните години става все по-популярна в Съединените щати.

Втората българска разработка, номинирана за участие на финала на глобалното състезание, е GhOST, дело на Мартин Куванджиев, Стоян Димитров и Димитър Иванов. Тримата са създали модел на устойчива „зелена” система за разгръщане на Марс и Луната. На 27 април екипът засажда боб в прототипа и го затваря херметически. Устройството е проектирано на базата на Arduino/Android технологии.

Българските проекти ще влязат в битка с още 140 разработки от 80 държави, като за определяне на победителя в надпреварата своят глас ще могат да дадат всички хора по света. Гласуването започна вчера и ще продължи до 17-ти май, а на 22-ри май ще бъдат обявени победителите.

„NASA Space Apps Challenge” се превърна в най–големия хакатон, провеждан някога, обединявайки над 9000 участника от цял свят.

Състезанието предизвиква хората заедно да помислят върху 50 належащи проблема, интересуващи НАСА и свързани не само с изследването на космоса, но и с подобряване на живота на нашата планета.

Българските отбори могат да бъдат подкрепени с гласуване на страниците на техните проекти – ChicksBook и GhOST. Зачитат се само гласове от потребители с акаунт в Twitter.

Коментари по темата: „Български отбори на финал в състезание на НАСА”

добавете коментар...

  1. Tony Tanchevski

    Браво на нашите разработчици! Успех и нека се завърнат като победители!

Коментар