Компании спират бизнеса заради патентни искове

Компаниите търпят финансови загуби и дори затварят бизнеси под натиск от патентни тролове

Компаниите търпят финансови загуби и дори затварят бизнеси под натиск от патентни тролове

Патентите и свързваните с тях съдебни искове оказват силно влияние върху бизнеса. Някои компании са принудени да променят своите продукти, а други дори спират частично или напълно дейността си, сочи проучване на правния факултет към университета Санта Клара, данни от което изнася Ройтерс.

Изследването на проблемите в индустрията показва, че компаниите все по-трудно се справят с обвиненията в нарушаване на патенти. Глобалната война между Apple и Samsung е нагледен пример за това, че патентите са станали важна част от стратегията за водене на бизнеса. Залогът е висок, тъй като загубите от патентни спорове се оценяват на стотици милиони долари.

Но докато Apple и Samsung са най-големите производители на мобилни устройства, то сериозни проблеми в индустрията причиняват компании, които не произвеждат нищо. Именно подобни „патентни тролове” са във фокуса на университетското проучване, което обхваща правните отдели на 116 компании с годишни приходи от над 100 милиона долара.

Над 90% от анкетираните признават, че са претърпели финансови загуби или са били принудени да се отклонят от основния си бизнес, в резултат на действията на патентни тролове. В над 80% от случаите са повдигнати обвинения в нарушаване на патенти и в почти 40% са направени промени в продуктите.

В една четвърт от случаите атаките от патентни тролове са довели до пропуснати ползи, загуба на клиенти или изоставане в графика на бизнес плана. 12% от анкетираните са прибягнали до корекция в бизнес стратегията. И накрая, 8% от участниците в проучването са били принудени да закрият дадено направление от дейността си или напълно да излязат от бизнеса.

Изследването потвърждава, че патентната система в нейния сегашен вид не просто е далече от съвършенството, но се е превърнала в сериозно препятствие за частното предприемачество.

Коментари по темата: „Компании спират бизнеса заради патентни искове”

добавете коментар...

  1. Гласуващ

    Всъщност автомобилите са вид техника 😛

  2. :)

    само не съм забелязал патентите да притесняват нещо Китайската народна република.
    Там най-нагло се копира всичко от техника, до автомобили…

Коментар