YouTube въвежда 50 платени канала

Потребителите на YouTube ще получат скоро платен достъп до качествено съдържание

Потребителите на YouTube ще получат скоро платен достъп до качествено съдържание

YouTube, най-големият видео портало, планира да пусне тази седмица платена услуга за достъп до 50 от своите канали. Цените започват от 1,99 долара на месец за най-евтиния тарифен план, съобщи Файненшъл Таймс.

Платеното съдържание ще стане допълнителен източник на приходи за YouTube. В момента сайтът, който е собственост на Google, печели основно от реклама и отдаване под наем на видео (в САЩ).

Доставчиците на съдържание, вкл. големите телевизионни мрежи, ще могат да използват YouTube като нова платформа за разпространение на своята продукция, вкл. филми, ТВ сериали и познавателни предавания.

Ръководството на YouTube все още не е обявило официално въвеждането на платени услуги. Пред Mashable.com обаче представител на компанията признава, че в момента YouTube разглежда начините за  организиране на платени абонаменти с цел потребителите да получат по-качествено съдържание, а доставчиците – допълнителна възможност за приходи освен от реклама и отдаване под наем.

Мениджъри на YouTube нееднократно са подчертавали, че за компанията е важно да развива различни модели за разпространение на съдържание и ако доставчиците настояват за платени абонаменти, то такава платформа ще бъде доставена.

През февруари т.г. представител на YouTube потвърди пред CNET за намерението на компанията да въведе платен абонамент, без да уточнява конкретни срокове. По-рано AdAge също съобщи, че YouTube планира да предложи платен достъп до видео.

Твърдеше се, че администрацията на видео сайта е водила преговори с група ТВ канали да станат първите доставчици на платени услуги. Споменаваше се цена на абонамента в диапазона от 1 до 5 долара на месец, плюс възможност за доставчиците да показват реклама в своите канали.

Доказателство за това, че видео сайтът подготвя платен достъп, бе появата през януари на приложение за YouTube в кода на мобилната платформа Android, разработвана от Google. В системните съобщения на приложението се споменава за платен абонамент.

В допълнение, YouTube планира да пусне и услуга за излъчване на музика, стана ясно през март. Предполага се, че тя също е част от стратегията на компанията за увеличаване на приходите. YouTube беше купена от Google през ноември 2006 г. за сумата от 1,65 млрд. долара.

Коментар