САЩ обвиниха Китай в постоянни кибер атаки

САЩ отвори нова страница в словесната война с Китай

САЩ отвори нова страница в словесната война с Китай

За първи път властите на САЩ открито обвиниха Китай в организиране на кибер атаки срещу американските правителствени мрежи, предаде Блумбърг.

През 2012 г. ИТ системите по целия свят, вкл. и на САЩ, бяха подлагани регулярно на целенасочени атаки, някои от които са инициирани от правителството и военните на Китай, се казва в доклад на Пентагона.

Кибер атаките от Китай целят дипломатически, икономически и военно-технически шпионаж.

Освен това, ако Китай влезе във война, правителството планира да контролира информацията, за да получи превъзходство по въздух и море, твърди американският доклад.

Китай работи за повишаване на сигурността на собствените си информационни структури, както и по създаване на инструменти за водене на бойни действия в кибер пространството, отбелязва Пентагонът. Изтъква се също така прогресът на Китай в разработката на самолети с технология стелт и изграждането на флот от самолетоносачи.

По-рано тази година американската компания Mandiant, специализирана в кибер сигурността, съобщи, че хакерските атаки срещу мрежи в САЩ са организирани от подразделение на Народната освободителна армия на Китай. Министерството на отбраната на КНР отхвърли обвиненията и заяви, че самият Китай често е жертва на кибер атаки, някои от които идват от САЩ.

По официални данни, военният бюджет на Китай през 2013 г. е бил 114 млрд. долара, или само 20% от този на Пентагона за 2014 г., възлизащ на 526,6 млрд. долара. Според американските военни, през настоящата година Китай ще похарчи за отбрана от 135 до 215 млрд. долара.

САЩ обвинява в шпионаж и китайските производители на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE. Наскоро Huawei, вторият по големина играч в сектора, се отказа от американския пазар, поради натиска от властите и недопускането на компанията до големите търгове.

Коментар