Обвиниха румънец, че е хакнал НАСА

26-годишният Виктор Фаур беше обвинен от румънски съд, че е проникнал незаконно в компютърната мрежа на НАСА. Обвинението приписва на хакера щети за 1,5 милиона долара, съобщи AFP.
Фаур е извършил незаконния достъп до компютрите на НАСА в средата на миналата година. Румънската полиция е получила информация, че хакер на територията на страната е проникнал в мрежата на американската аерокосмическа агенция. Съвместното разследване скоро разкрива самоличността на хакера, който бива задържан през декември.
По-късно е установено, че в периода от ноември 2005 до септември 2006 година Фаур е прониквал и в системите на военноморските сили и министерството на енергетиката на САЩ. Прокуратурата на САЩ пък определи румънеца за лидер на хакерската група WhiteHat Team.
Виктор Фаур твърди, че просто е проверявал няколко компютъра за уязвимости и не се опитвал да причини материални щети. По неговите думи, той никога не е променял и изтривал файлове, нито пък е нарушавал работата на системата за космическа връзка.
В резултат на действията на Фаур обаче на НАСА се е наложило да пренастройва системата си за управление, а инженерите и учените на агенцията да използват ръчни режими за връзка с космически апарати. Причинените от румънския хакер неудобства се оценяват от НАСА на 1,5 милиона долара.

Коментар