Linux e по-бърза, твърди Windows разработчик

Linux изпреварва Windows по скорост работа и иновации, твърди разработчик от Microsoft

Linux изпреварва Windows по скорост на работа, твърди разработчик от Microsoft

Анонимен разработчик на Windows е признал, че Linux има по-иновативно ядро. Неговото мнение беше публикувано в сайта Hacker News и по-късно премахнато оттам, но копия на публикацията се появиха в други интернет ресурси.

Linux изпреварва Windows по скорост работа и иновации, твърди разработчикът. По неговите думи, Microsoft не се безпокои за производителността на своята операционна система и затова изостава по този показател от останалите платформи, твърди разработчикът, цитиран от блога Zorinaq.

Несъмнено Windows е по-бавна в сравнение с други операционни системи в много сценарии и разликата се увеличава. Причината за този проблем е социална. За разлика от разработчиците на Linux, Microsoft не прави нищо за подобряване на системата, смята анонимният разработчик.

Microsoft не си поставя задача да увеличи производителността на Windows, тъй като това не влияе на нейния бизнес и не му причинява вреди.

Ниската производителност не е заплаха за бизнеса на Microsoft. Ето защо в компанията няма нито официални, нито доброволни програми за подобряване на производителността. Не така стои обаче въпросът със сигурността, по която действително се работи. Microsoft е започнала да отделя особено голямо внимание на сигурността след излизане на Windows XP SP3.

Понякога се срещат служители на Microsoft, които искат да направят Windows по-бърза система, но техните опити обикновено не водят до нищо. Освен това, усилията на разработчиците на Windows, които те влагат в собствени инициативи, не се възнаграждават от ръководството на компанията, твърди анонимният източник.

При Linux, ако увеличите скоростта на зареждане на папка с 5%, ще ви похвалят и ще ви благодарят. Докато в Microsoft, ако не сте служител в специализирана група, дори няма да ви обърнат внимание за подобно нещо.

Разбира се, ако подобрението е феноменално, можете да се придвижите нагоре в кариерата, признава разработчикът.

Вторият проблем е неспособността на Microsoft да задържи талантливите програмисти. Някои от тях преминават в Google и други компании с по-привлекателни условия. Microsoft запълва щата си с випускници от колежите, които нямат практически опит, твърди още разработчикът.

По-късно блогът добави ново изявление на разработчика, в което той се извинява за някои от своите думи, определяйки ги като емоционални и преувеличени.

По данни на Net Applications, делът на Windows на пазара за настолни операционни системи е 91,8%, докато Linux има само 1,2%. Същевременно, Linux е инсталирана на 90% от суперкомпютрите в Топ 500, а Windows – само на 1%.

Коментари по темата: „Linux e по-бърза, твърди Windows разработчик”

добавете коментар...

  1. HerrFlick

    В статията обясняват, че Майкрософт продават повече, защото тяхната система е по-разбираема, и на това наблягат.Линукс е за хора които имат желание да се занимават с компютри!
    Вие пак си разбирайте по толкова ….

  2. К

    Windows NT 3.x (Workstation & Server)
    Windows NT 4 пак като горното workstation и server
    и определено NT 4 Server работеше много по-добре от уъркстейшъна

  3. 7yjft

    @Пешо

    Няма нужда да се пянявиш толкоз..

    Операционните системи имат клиентска (десктоп) и сървърна версия.
    Windows 2000 Profesional е клиентска версия на Windows 2000.
    Няма как да я извадиш от поредицата клиентски ОС само щото съществува Windows 2000 Server.

  4. Пешо

    Даниел, “Отделно, че имаме машини дето са на 3000 дена up-time”. Направо ми взе думите от устата 🙂 Тамън разглеждах uptime на нашите. Рекордьорът е на 3033 дни. Пуснат е преди аз да съм бил във фирмата, но мисля че не е рестартиран никога. Колко ли са Уин сървърите с този успех 🙂

  5. Пешо

    7yjft, държиш се като типичния вин юзер. Иван слагаше 2000 в фамилията 95, 98, 2000, XP,7,8.
    Кажи коя от “твоите” версии на 2000 се вписва тук. Аз ще ти кажа – НИКОЯ.
    Изключвайки CE и версииите преди 3.х, другите са:
    1. Десктоп, Home, аматьорска или както и да и казвате – 3.*, 95, 98, ME, Vista, XP, 7, 8
    2. Професионална, мрежова или сървърна – NT3.*,NT4.*,2000(NT5), 2003 Server, 2008 Server.

    Нито една от изброените версии не може да стъпи на малкия пръст на Линукс от към сигурност, надеждност и бързина….
    Ама какво ли съм тръгнал да обяснявам на боза-юзер, въоръжен с Укипедия…. цъкай си каквото ти е густо и си гледай кефа…

  6. nikito_blend

    Така е, всяка по нова версия е по бозава от старата. 😀

  7. 7yjft

    @Пешо

    Искаш да кажеш, че няма разлика между долу описаните версии?!

    – Windows 2000 Professional
    – Windows 2000 Server
    – Windows 2000 Advanced Server
    – Windows 2000 Datacenter Server

    Добре е да прочиташ целите “английски” статии (включително специфично описващите специфичните версии като http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_2000 )

  8. Даниел

    По-бърза от предишната не значи по-бърза от Линукс.

    Аз работя на Windows сервер от много години насам, всички версии. Имаме и много Линукси, и за същите услуги (DNS, routing, nfs, email, и т.н.), Линукс иглежда по-бърз, или поне също толкова по-бърз, но на по-слаби машини. Отделно, че имаме машини дето са на 3000 дена up-time, но това е друг въпрос. Windows-а е много крехък и капризен, за да върви. Освен това изисква почвече памет и ресурси за елементарни неща.

  9. Пешо

    7yjft, няма две версии. 2000 си е от NT фамилията(NT5, ако трябва да съм точен), което си е “професионалния” вин, предшественик на Server версиите. Като ще четеш Уикипедия, поне чети както трябва и най-добре английските версии…http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows.

    П.С. Много гадно изчезват тея коментари. Трябва да пиша по два пъти….

  10. Пешо

    7yjft, няма две версии. 2000 си е от NT фамилията(NT5, ако трябва да съм точен), което е “професионалния” вин, преди да изкарат Server версиите. Поне като четеш Уикипедия, чети английските статии….http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows

  11. Saevar

    като гледам някои все още откриват и имат да откриват топлата вода…, наздраве на тези които са я открили а останалите… ще се срещнем на другия бряг .. 🙂

  12. 7yjft

    Windows 2000 има 2 версии – Server и Professional

    Следното са все клиентски версии на Windows OS (за полесно списъка е взет от Wikipedia):
    – Windows 8 (8, 8 Pro, 8 Enterprise, RT)
    – Windows 7 (7 Starter, 7 Home Basic, 7 Home Premium, 7 Professional, 7 Enterprise, 7 Ultimate)
    – Windows Vista (разновидностите са същите като на 7)
    – Windows XP (XP Starter, XP Home, XP Professional, XP Professional x64, XP Tablet PC, XP Media Center, … )
    – Windows ME
    – Windows 2000 Professional
    – Windows 98 (98, 98 SE)
    – Windows NT 4
    – Windows 95 (95, 95 OSR1, 95 OSR2, …)
    – Windows NT 3.51
    – Windows NT 3.5
    – Windows 3.2
    – Windows for Workgroups 3.11
    – Windows NT 3.1
    – Windows for Workgrops 3.1
    – Windows 3.1
    – Windows 3.0
    – Windows 2.11
    – Windows 2.10
    – Windows 2.03
    – Windows 1.04
    – Windows 1.03
    – Windows 1.02
    – Windows 1.01

  13. Пешо

    Ванка, не си прав… първо 2000 не е в тази серия, която си писал. 2000 е сървър, те са друга поредица. Тук е мястото на Милениум. Като поддръжник на бозата, поне разпознавай кое какво е. Сега искам да замениш 2000 с МЕ и да ги исталираш на една и съща машина, за да видиш, че за скоростта грешиш много. Това, което напредва по отношение на скорост, е хардуера. И изхождайки от твоите знания за уин, смятам че въобще е излишно да ти обяснявам каквото и да било за линукс – няма да го разбереш. Цъкай си каквото те кефи и не пиши коментари, че се излагаш.

  14. Zahari Yu

    Твърденията на Ivan A. просто не са верни. Инсталирайте някоя популярна Linux дистрибуция на една машина с Windows и ги сравнете сами. Microsoft имат напредък в последните 3-4 години, но водещите дистрибуции на Linux се развиват с пълна сила и ще стават в

  15. Windows

    да,да,да,да и всяка следваща ос те кара да ъпдейтваш компа за да може да работи нормално с “новата” операционна система……..между другото си пропуснал и друг провал …Windows Milenium ……..

  16. Ivan A.

    Твърденията на програмиста по отношение на производителността на Windows просто не са верни. Като изключим Windows Vista (всеки има провали), от Windows 95 насам всяка версия е едновременно по-бърза и по-сигурна от предишната (95 => 98 => 2000 => XP => 7 => 8)

Коментар