Google не изключва сливане на Chrome OS и Android

Сундар Пичаи намекна, че в бъдеще Google може да обедини операционните системи Chrome OS и Android

Сундар Пичаи намекна, че в бъдеще Google може да обедини операционните системи Chrome OS и Android

Анализаторите често правят предположения, че Google може да обедини операционните системи Chrome OS и Android. Новият ръководител на подразделението за Android в компанията, Сундар Пичаи, който по-рано отговаряше за браузъра Chrome и онлайн приложенията, потвърди тези слухове.

В първото си интервю Пичаи намекна, че в бъдеще платформите Chrome и Android могат да станат едно цяло. „Поддържаме и инвестираме в двете платформи. В близко време няма да правим промени, но след година или две нещата могат да изглеждат по различен начин”, казва Пичаи.

Той обаче категорично подчертава, че в краткосрочна перспектива Android и Chrome ще продължат да съществуват самостоятелно и Google няма да променя курса. По неговите думи, разработчиците искат Android да бъде не само много открита платформа, но също така и удобна. Потребителите трябва да решат какви приложения и възможности са им необходими.

По-рано тази година Енди Рубин сдаде шефския пост в подразделението за Android на Сундар Пичаи. Предполагаше се, че този ход е свързан с обединяване на двете подразделения на Google – за разработка и поддръжка съответно на Chrome и Android. Председателят на борда на директорите Ерик Шмид обаче опроверга тези слухове, като заяви, че макар и да имат общи черти, двете платформи ще продължат да съществуват отделно, тъй като решават различни задачи.

Анализаторът Патрик Мурхед от Moor Insights & Strategy смята, че Chrome и Android трябва да се обединят, защото все повече си приличат. В противен случай разединението ще доведе до излишно изразходване на време, енергия и ресурси на OEM производители, разработчици и канали за продажби, смята експертът. Според него, сливането на двете операционни системи ще отнеме от три до пет години.

Подобно мнение застъпва и анализаторът Роб Ендърли от Enderle Groups. „Има две различни ОС с пресичащи се задачи – това е ненужно усложнение. Chrome OS се нуждае от повече продажби, докато Android се нуждае от доработка – в нея има твърде много интелектуална собственост, която не принадлежи на Google”, коментира Ендърли.

Възможно е ситуацията с по-нататъшната съдба на двете платформи да се изясни на конференцията за разработчици Google I/O 2013 тази седмица в Сан Франциско, на която се очакват много новини около Android.

Коментар