ЕК обяви награди за детско интернет съдържание

Европейската комисия обяви второ издание на конкурса за най-добро интернет съдържание за деца на възраст от 4 до 12 години.

Инициативата насърчава създаването на ново съдържание, което да предложи на младите хора възможности за учене, игра, откривателска и изследователска дейност.

Това е второ издание на конкурса, който през 2013 г. ще се проведе в повечето държави-членки на ЕС, както и в Исландия, Норвегия и Русия.

Децата могат да участват индивидуално или в групи/екипи (например ученически класове или младежки групи). Разработките от възрастни могат да бъдат предавани както от специалисти така и от неспециалисти.

Може да бъде предадено интернет съдържание под всякаква форма – от уебсайтове, блогове и видео клипове до приложения и игри – но то трябва да е разработено по подходящ начин за ползване от деца и младежи. Съдържанието може да е ново и създадено специално за състезанието или да е вече съществуващо, но да си заслужава да бъде подчертано.

Националните и европейските победители ще бъдат наградени в четири различни категории: възрастни специалисти; възрастни неспециалисти; индивидуално участие за младежи (до 3 души); училищни класове/младежки групи (поне 4 души).

Конкурсът стартира в Деня на Европа – 9 май 2013. Националните победители от всяка от участващите страни ще бъдат обявени през есента. Печелившите разработки ще се състезават в Европейската награда за най-добро интернет съдържание за деца и победителите ще бъдат обявени в Деня за безопасен интернет – 11 февруари 2014.

Европейските победители ще бъдат поканени на Европейска церемония по награждаването в Брюксел на 11 февруари 2014. Националните награди ще бъдат предоставени от организацията, провеждаща националното състезание и следователно могат да са различни за различните страни.

Коментар