Невиждан спад на РС пазара в Западна Европа

Западна Европа регистрира най-големия спад на пазара за персонални компютри, откакто Gartner наблюдава този регион. По данни на анализаторската компания, доставките на РС през първото тримесечие са намалели с 20,5%, спрямо същия период на миналата година.

Продажби и позиции на водещите доставчици на РС в Западна Европа през първото тримесечие (източник: Gartner)

Продажби и позиции на водещите доставчици на РС в Западна Европа през първото тримесечие (източник: Gartner)

Докато през първото тримесечие на 2012 г. в Западна Европа бяха продадени 15,483 млн. броя РС, то в периода януари-март на настоящата година доставките възлизат на 12,307 млн. Причините за този спад са няколко – икономическата криза, натискът от страна на таблетите и смартфоните и неспособността на Windows 8 да стимулира продажбите.

Продажбите на настолни персонални компютри в региона са намалели с 13,8% през първото тримесечие, а при лаптопите се наблюдава спад от 24,6%.

От водещите доставчици най-голям спад регистрират Acer (36,8%) и HP (31,7%), докато при Dell намалението е 14,7%. На плюс за тримесечието са само Lenovo (7,2%) и Apple (0,8%).

Въпреки спада в продажбите обаче, HP и Acer доминират на РС пазара в Западна Европа с дялове съответно 22,9% и 11,7%. По петите на Acer е Lenovo, чийто дял достига 11,6%. Челната петица допълват Dell и Apple, които държат съответно 9,9% и 7,9%. На всички останали производители се падат общо 39,3% от пазара.

Доставките на компютри във Великобритания са намалели с 15,8% през първото тримесечие, във Франция спадът е 25,3%, а в Германия – 20%. Gartner припомня, че пазарът на персонални компютри в Германия бележи спад вече 11 поредни тримесечия.

Коментари по темата: „Невиждан спад на РС пазара в Западна Европа”

добавете коментар...

  1. Аз

    Windows 8 не е това което трябваше да е.
    Например използваем …

Коментар