Мрачно време на пазара за сървъри

Пазарът на сървъри продължи негативната тенденция и през първото тримесечие на 2013 г.

Пазарът на сървъри продължи да следва негативна тенденция и през първото тримесечие на 2013 г.

Пазарът на сървъри е намалял със 7,7% през първото тримесечие на годината, достигайки 10,9 милиарда долара, сочат последни данни на IDC. Това е петото тримесечие от последните шест със спад в сегмента, отбелязва анализаторската компания.

По брой продадени машини пазарът бележи спад с 3,9%, до 1,9 млн. устройства. Проблемите в сектора се обясняват с усложнената икономическа ситуация в света и с процеса на консолидация на сървърните паркове, при който малки и големи компании съкращават общия брой сървърни машини с цел повишаване на ефективността на ИТ инфраструктурата.

Продажбите са намалели в почти всички региони, с изключение на Азиатско-тихоокеанския. При машините от нисък клас се наблюдава спад на приходите от 18,3%, докато при високопроизводителните сървъри намалението е 17,1%.

HP запазва лидерска позиция с продажби в размер на 2,9 млрд. долара през тримесечието, което отрежда 26,9-процентен дял на компанията и спад от 14,8% в приходите спрямо същия период на миналата година.

На второ място е IBM, която в периода януари-март е продала сървъри за 2,79 млрд. долара, бележейки спад от 13,4%. Делът на компанията възлиза на 25,5%. IBM и HP са силно засегнати от спада при x86 сървърите.

Челната тройка допълва Dell с продажби в размер на 2 млрд. долара и дял от 18,5%, в сравнение с 15,5% година по-рано. Компанията расте благодарение на сървърите с висока плътност (Density Optimized Server), които заемат само 6,9% от световния пазар, но същевременно продажбите им са нараснали с 54,8% през тримесечието.

Най-висок ръст в приходите от сървъри постига Cisco – с 35% по-високи продажби компанията заема четвърто място наред с Fujitsu и Oracle. Дяловете на тези доставчици варират от 4,1 до 5,1%. Продажбите на Oracle падат с 26,2% по стойност, което е най-негативният резултат в сегмента.

Коментари по темата: „Мрачно време на пазара за сървъри”

добавете коментар...

  1. ?

    А SuperMicro защо не се споменават?

Коментар