Китай е основен доставчик на опасни продукти в ЕС

Повече от половината сигнали за дефектни продукти в Европейския съюз през 2006 г. са подадени за играчки, електрически уреди или превозни средства.

Китай е била държавата производител на почти половината от тези продукти (440 случая, 48%), съобщиха от представителството на Европейската комисия в България. Това се дължи основно на големия брой продукти, които Европейският съюз внася от Китай.

195 сигнала (21%) се отнасят за продукти с произход от 25-те държави-членки на ЕС, според информация от RAPEX (системата на Европейската комисия за бързо известяване за опасни продукти за потребители).

Броят на сигналите за продукти с неизвестен произход е сравнително висок – общо 159 сигнала (17%), което ограничава точната оценка за присъствието на опасни продукти в Европейския съюз. Въпреки това, налице е известно подобрение в сравнение с предишната година, когато 20% от сигналите са се отнасяли до продукти с неизвестен произход.

Сигнали за дефектни продукти в ЕС през 2006 г.
Играчки
221 сигнала, 24%
Електрически уреди
174 сигнала, 19%
Превозни средства
126 сигнала, 14%
Осветителни тела
98 сигнала, 11%
Козметика
48 сигнала, 5%
източник: RAPEX

Данните ясно показват, че китайските продукти и в частност играчките имат засилено присъствие сред опасните продукти на пазара. ЕС не може и няма да прави компромис с европейските ценности и в частност с безопасността на потребителите.

От няколко години Китай е приоритет за Европейската комисия по отношение на въпросите, свързани с безопасността на продуктите. Неслучайно първото официално посещение на комисар Меглена Кунева извън Европейския съюз е именно в Китай.

Целта е изграждане на партньорство с Китай по редица въпроси, свързани с безопасността на продуктите, включително прилагане на общите изисквания, системите за бързо известяване и ефективното наблюдение на пазара. Търсените подобрения в безопасността на китайските продукти се очаква да имат важен ефект, посочват от ЕК.

Коментар