1,17 млрд. умни устройства ще купят хората през 2014

Продажбите на смартфони и таблети ще достигнат 1,4 млрд. през следващата година

Продажбите на смартфони и таблети ще достигнат 1,4 млрд. през следващата година

Над 1,7 милиарда умни устройства ще бъдат доставени на пазара през 2014 г., прогнозира IDC. Около 1 милиард от тях ще отидат в развиващите се страни, сочи анализът, който обхваща персонални компютри, таблети и смартфони.

662 млн. умни устройства на обща стойност 206 млрд. долара ще купят потребителите в страните от групата BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай) и около 650 млн. тези в развитите държави, вкл. САЩ, Великобритания и Япония.

В периода от 2012 до 2017 средногодишните продажби на смарт устройства ще се увеличават със 17% в развиващите се страни и със 7% в развитите. Ръстът на пазара ще бъде стимулиран основно от търсенето на таблети и смартфони.

IDC очаква през 2014 г. да бъдат продадени 1,4 милиарда устройства от рода на смартфони и таблети и само 300 милиона персонални компютъра. В стойностно изражение РС пазарът ще възлезе на на по-малко от 200 млрд. долара.

В развиващите се региони популярност ще наберат смартфоните на цена до 300 долара и таблетите под 350 долара, докато в развитите страни ценовите граници за двете категории продукти ще бъдат съответно $490 и $370.

Освен достъпните цени, фактор за ръста в продажбите в развиващите се страни ще бъде нуждата от приложения, в частност за обмен на съобщения и достъп до социални мрежи. В някои страни като Индия, Тайланд, Турция и ОАЕ ръстът ще бъде обусловен от държавните поръчки на таблети за целите на образованието.

Коментар