Сноудън: САЩ често хакват Китай

Американските спецслужби често провеждат хакерски атаки срещу Китай, твърди бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който се прочу с разкритията за масовото следене в интернет от властите в САЩ.

В ексклузивно интервю за The South China Morning Post Сноудън разказва, че граждани и организации от Китай са били следени от Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ в рамките на секретната програма PRISM, като тези действия са извършвани от 2009 г. насам.

Цели на кибератаките са били Китайският университет в Хонконг, правителствени чиновници, студенти и бизнесмени. Сноудън разполага с документи, които потвърждават неговите думи. Липсват обаче доказателства, че САЩ са събирали данни за китайската система за отбрана.

Според екс-служителя на ЦРУ, в последните няколко години САЩ са извършили стотици хакерски атаки срещу цели в Китай.

В момента Едуард Сноудън се намира в Хонконг и не възнамерява да напуска града, въпреки че го грози екстрадиция и съд в САЩ. Наскоро той предаде на американски и британски медии данни за секретна програма на спецслужбите, известна като PRISM, в рамките на която се извършва масово проследяване на хора в интернет.

NSA е имала право да следи телефонните разговори и интернет активността на потребителите на големите компании и мобилни оператори. Американските власти признават съществуването на подобна програма, но твърдят, че тя действа само за чуждестранни граждани и има за цел да предотврати терористични актове.

Някои медии се позовават на анонимни източници, според които в NSA действа  специално подразделение, което вече 15 години извършва хакерски атаки срещу китайски компютри и телекомуникационни системи.

Ако информацията за хакерските нападения срещу Китай се потвърди, това може да повлияе на отношенията на двете страни. Миналата седмица в САЩ се състоя среща на президента Барак Обама и китайския му колега Си Цзинпин, основна тема на която беше киберсигурността.

САЩ обвини Китай, че поддържа хакерски атаки срещу сървърите на американски правителствени ведомства, вкл. Пентагона. Китай отхвърли обвиненията и представи доказателства за кибератаки от страна на САЩ. На срещата в Калифорния лидерите на двете страни насрочиха преговори за борбата срещу киберпрестъпността през юли т.г.

Коментари по темата: „Сноудън: САЩ често хакват Китай”

добавете коментар...

  1. 123

    Добро утро, Америка 🙂 Направо сме същисани, никой дори не си е помислял, че подобно нещо е възможно!

  2. az

    Май заплахата от тероризъм се използва за оправдание на всички незаконни действия на съвременните правителства. Да ни е честит новия световен ред по Оруелски.

Коментар