IBM започва съкращения на персонал

IBM планира да съкрати между 6 и 8 хиляди души,  твърдят анализатори

IBM планира да съкрати между 6 и 8 хиляди души, твърдят анализатори

IBM пристъпва към съкращения на няколко хиляди служители в рамките на глобално преструктуриране на бизнеса, обявено през април т.г.

Съкращенията ще засегнат както редови служители, така и мениджъри, вкл. в САЩ, съобщи Блумбърг, позовавайки се на осведомени източници. Някои служители вече са били уведомени за закриване на техните работни позиции, твърди Ли Конрад, координатор от профсъюза Alliance@IBM.

Глобалното преструктуриране ще струва на ИТ корпорацията около 1 милиард долара. Най-много съкращения ще има в офисите на IBM извън САЩ. Основната част от плана ще бъде изпълнена към края на юни 2013 г.

Според анализатора Лорънс Балтер от Oracle Investment Research, предвидените за преструктуриране 1 милиард долара ще покрият разходите за съкращаване на 6 до 8 хиляди работни места.

IBM все още не е обявила колко служители ще освободи. Към края на миналата година в компанията са работели 434 246 души. Ако версията на Балтер е вярна, това означава, че съкращенията ще засегнат 2% от персонала.

На своя сайт Alliance@IBM съобщава, че вече са уволнени 121 служители от подразделението IBM Systems and Technology, което регистрира 17-процентен спад на приходите през последното тримесечие.

В технологичната индустрия постоянно има промени, така че преструктуриранията са важен елемент от дейността на IBM, гласи официалният коментар от компанията. През миналата година IBM похарчи 803 млн. долара за преструктуриране на работната сила, а година по-рано – 440 млн. долара.

IBM отчете 2,3% спад на приходите през 2012 г., както и спад на чистата печалба за първото тримесечие на 2013 г. Компанията отдаде тези негативни резултати на проблемния европейски пазар и отмяната на няколко големи договора по искане на клиентите.

Коментар