Много фирми управляват ръчно ИТ защитата

ИТ защитата става тежко бреме, когато не се прилага централизирано управление

ИТ защитата става тежко бреме, когато не се прилага централизирано управление

Само 52% от компаниите в света използват специални решения за централизирано управление на защитата на ИТ инфраструктурата си, сочи проучване на Лаборатория Касперски и B2B International.

Пълно внедряване на централизирани решения за управление на сигурността на работни станции и мобилни устройства са направили само 30% от компаниите.

Останалите фирми не използват единна конзола за управление на защитата на ИТ инфраструктурата, което създава рискове за информационната сигурност, твърди анализът, базиран на анкета сред 5000 ИТ специалисти.

При изграждане на системите за защита съвременните компании използват множество различни инструменти и технологии, вкл. за обезпечаване на сигурността на работните станции и мобилните устройства. Главният проблем за всяка организация е как да съгласува работата на всички тези инструменти, коментират експерти от Лаборатория Касперски.

Често използваните в компаниите средства за защита са произведени от различни производители и не винаги са съвместими помежду си. Освен това подобно разнообразие създава допълнителни рискове, заради сложното администриране, тъй като всяка система има собствена конзола за управление, а това затруднява настройката на защитата като цяло и натоварва ИТ персонала.

Ефективността на управление на системата за защита може да се повиши чрез използване на единна конзола за администриране, която позволява централизирана защита и контрол на всеки елемент от корпоративната мрежа, заключава анализът на Касперски.

Коментар