Google покрива Земята с балони за интернет

Google пристъпи към реализация на проекта Loon за доставка на интернет с помощта на балони. Компанията е амбицирана да осигури покритие на цялата планета. Няколко хиляди балона с хелий ще играят ролята на възли на глобална мрежа от микровълнови предаватели и приемници. Първите пробни балони с диаметър 15 метра вече са пуснати в стратосферата от Нова Зеландия.

Балони с хелий и оборудване, захранване със слънчева енергия, ще осигурят достъп до интернет за всички хора по Земята

Балони с хелий и оборудване, захранвано със слънчева енергия, ще осигурят достъп до интернет за всички хора по Земята

Аеростатите „плуват” свободно в стратосферата, а оборудването в тях се захранва от слънчева енергия. За получаване на сигнал от балона се използва специален приемник, а трафикът от земята се изпраща в стратосферата чрез наземни станции, разположени на разстояние 100 км една от друга.

Всеки балон може да обезпечи достъп до интернет за територия, която е два пъти по-голяма от площта на Ню Йорк, уверява Google. Релефът на местността не се отразява на качеството на връзката, като скоростта ще е като на 3G.

Първи от новата услуга се възползва фермерът Чарз Нимо от новозеландското градче Ли­стън­, където прокарването на оптика не се изплаща, а сателитните връзки са твърде скъпи. Нимо и останалите потребители в Листън плащат за сателитен достъп близо хиляда долара на месец.

В момента интернет потребителите са около 2,2 милиарда. Останалите 4,8 мили­ар­да земни жители нямат достъп до мрежата. Google меч­та­е да достигне до тази огромна аудитория със собствени сили, с евтина технология, без да чака инициативи от правителствата и други компании. Цената на услугата все още не е обявена.

Коментари по темата: „Google покрива Земята с балони за интернет”

добавете коментар...

  1. Blue Grizzly

    50 или 15 метра в диаметър? във видеото – 0:45 – “fifteen”

Коментар