Еминем отново съди Apple

В последно време всеки иска да вземе нещо от Apple. В началото на юли съдиха компанията за нарушаване на авторските права, засягащи песента на Аврил Лавин “Girlfriend”.

В края на месеца Apple отново застана на прицел, като този път Хосе Трухило повдигна антитръстово дело срещу нея. Причината беше липсата на взаимнозаменяеми продукти, касаещи батерията на iPhone, както и нейният кратък живот.

Сега рап певецът Еминем се опитва да удари Apple в слабото й място, писа dailytech.com. В мултимилионен съдебен иск продуцентът на рапъра (Eight Mile Style) и неговият мениджър по авторски права (Martin Affiliated) твърдят, че Universal Musical Group никога не е давала разрешение за предоставяне на музиката на певеца в iTunes за сваляне.

От 99 цента, които Apple получава за всяка песен, свалена от iTunes, 70% отиват за музикалната компания. След това звукозаписната фирма дава около 9.1% от своите 70% на издателя на песента. Чак накрая артистите получават някаква малка част от останалите 60.9%. Ето защо и певците от доста време се опитват да получават по-голям дял.

Това не е и първият случай, когато Еминем и Apple са се намирали в съдебна битка. През 2004 година продуцентът и мениджърът по авторски права на рапъра съдиха Apple за тв рекламата “Lose Yourself”, пускана в iTunes. В нея музиката на Еминем е била използвана без негово разрешение. Делото беше прекратено малко по-късно, поради договаряне извън съда за неразкрита сума.

Коментар