Шест начина за защита от следенето в интернет

Скандалът със следенето в интернет от спецслужбите на САЩ направи по-актуален от всякога досега въпросът как хората могат да се предпазят от наблюдението. Ето няколко начина за противодействие на „подслушването” във виртуалното пространство.

Отказ от облака. Много ИТ специалисти не харесват идеята за използване на облачни хранилища, нито виртуализацията. Вариантът за предаване на важни данни и софтуер на трети лица и изпадането в зависимост от тях не се нрави на системните администратори, както и на много от ИТ директорите. Митът за зависимостта на клиентите от облачните доставчици досега не е развенчан, нито потвърден, тъй като няма факти, че спецслужбите следят акаунтите на потребителите в DropBox, iCloud и други ресурси и сървърите в центровете за данни. Службите обаче могат да следят трафика на доставчиците.

Отказ от текстово общуване и програми за мигновени комуникации. Хората смятат, че при общуване в ICQ и други подобни услуги всички съобщения идват мигновено, без да се обработват някъде. На практика обаче това не е съвсем така – между участниците в диалога винаги се намира сървър, до който спецслужбите могат да получат достъп след поискване.

Кодиране на електронната поща. Това е много ефективно средство, което предпазва от прочитане на електронната ни кореспонденция от трети лица. Съществуват много методи за кодиране, вкл. Pretty Good Privacy (PGP) и редица други. Колкото по-дълъг и сложен е ключът, толкова по-малка е вероятността за пробив в защитата. Все пак, при необходимост спецслужбите биха могли да изискат алгоритъма за дешифриране от разработчика на технологията.

Максимално обезопасяване на браузъра. В настройките на браузъра трябва да се използват сигурни връзки – SSL и HTTPS. При липса на съответни настройки, работа ще свършат специалните разширения за браузъри. Подобен плъгин вече съществува за Firefox, Chrome и Opera.

Контролиране на активността на мобилното устройство. Данните от смартфона и таблета могат да изтекат към трети лица, подобно на течовете от персонален компютър. За намаляване на този риск, трябва да контролирате списъка с услуги към номера на мобилния телефон, както и да изключвате модулите за връзка, които не ползвате в даден момент. Например, GPS, Wi-Fi, NFC и дори мобилният интернет не са нужни 24 часа в денонощието. Освен това изключването на въпросните функции удължава времето за автономна работа.

Отказ от социалните мрежи. Да, става въпрос за Facebook, Twittter и други подобни услуги. Именно по личните съобщения, списъци с приятели, снимки с гео тагове и други активности в тези мрежи могат да ви следят лесно.

Коментари по темата: „Шест начина за защита от следенето в интернет”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  и коѝ ще им го даде ,дори да го помолят учтиво ? хахаха

 2. Unit 1

  PGP досега не е разбиван, което говори много. Но точно заради тази сигурност, авторът му е съден няколко пъти, тъй като пускането на толкова мощен криптиращ алгоритъм се води военно престъпление или някаква подобна простотия. Тук в България единственият начин да ти декриптират съобщенията е или както каза колегата да те помолят за личния ключ, или да ти вземат машината и да се самообслужат. На кое имат прави властите е друг въпрос, но е факт че PGP си отговаря на името 🙂

 3. .

  Ти гарантираш ли, че pgp няма backdoor?

 4. unimog

  @ Атанас Чобанов
  В статията пише “биха могли да изискат АЛГОРИТЪМА за дешифриране от разработчика на технологията.” Мисля, че има разлика.

 5. Иван Тодоров

  @Атанас
  Хахахаха… Просто ще ти пратят емайл и учтиво ще те помолят да им го кажеш. Какви глупости пишат само.

 6. Атанас Чобанов

  И от кого точно службите ще изискат ключа при OTR и PGP, след като той се пази от самия потребител?

Коментар