Автономни коли на тест по немските аутобани

Bosch тества иновативна система за шофиране по немските аутобани

Bosch тества иновативна система за шофиране по немските аутобани

С нова немска технология за шофиране могат да ви сбъркат за зле прикрит агент – система, която подпомага шофьора и прави колата почти “самошофираща” се, е в процес на разработване от Bosch.

След като преди няколко месеца фирмата представи проекта си, наскоро немски медии я хванаха да тества системата насред магистралите в страната. Очаква се „асистентът” да се появи на пазара от 2014 г., като целта му е да подпомага водачите, без да ги заменя напълно.

Сертификационният център TUV SUD е одобрил изпитанията, проведени от Bosch на магистралата. Сертифициращият орган гарантира за „ефикасността и безопасността на системата”.

Тази иновативна система използва радар на далечни разстояния, разположен на покрива на колата, който открива обекти на разстояние до 250 метра, а камерата на предното стъкло моделира 3D обектите, които заснема.

Резултатите от магистралното тестване ще бъдат използвани от Bosch за оптимизиране на системата и за адаптирането й за по-сложното поведение в градска среда.

Целта на производителя е да не заменя напълно водача, както Google Car, а по-скоро да помогне за подобряване на поведението му, като например за намаляване на времето за реагиране в дадени ситуации от рода на аварийно спиране.

Също така, според лабораторията, провела тестовете, “резултатите показват, че системата прави шофирането по-безопасно и по-спокойно”.

Коментар