Microsoft била на крачка от покупка на Nokia

Nokia била почти спазарена за Microsoft, но в последният момент сделката пропаднала

Nokia била почти спазарена за Microsoft, но в последният момент сделката пропаднала

Microsoft е била много близко до покупка на Nokia, в частност на нейното подразделение за мобилни телефони, твърди Уол Стрийт Джърнъл.

В хода на преговорите двете компании постигнали значителен прогрес, но в последния момент сделката била провалена, според източници, запознати отблизо със ситуацията.

По-нататъшни преговори между Microsoft и Nokia са малко вероятни, според американското издание.

Твърди се, че отказът за сделка е дошъл от Microsoft, тъй като поисканата от Nokia цена не съответствала на нейното положение на пазара на смартфони и възможностите й да конкурира Apple и Samsung.

Посочват се няколко причини за интереса на Microsoft към телефонния бизнес на Nokia. Една от тях е възможността чрез подобна сделка Microsoft да реализира част от 66-те милиарда долара в задграничните си сметки, вместо да ги връща в САЩ, където трябва за плати данъци върху тях.

Освен това Microsoft вероятно се е надявала чрез покупка на Nokia да се наложи като голям производител на мобилни устройства, като се има предвид, че предлага и собствени таблети Surface.

От друга страна, и сега Microsoft може да получи от партньорството си с Nokia всичко, което й е необходимо, при добри финансови условия, тъй като начело на финландската компания е човек на Microsoft – Стивън Елоп. Това прави покупката на Nokia нецелесъобразна.

Коментар