Марс била топла, влажна и кислородна планета

Атмосферата на Марс е съдържала голямо количество кислород, сравнимо с това на младата Земя, преди около 4 милиарда години, твърдят учени. До този извод те стигат след анализ на кратера Гусев.

Според учените, откритите в кратера вещества съдържат повече кислород, отколкото частиците от метеорити. Това се обяснява с факта, че метеоритите са по-млади обекти – на възраст от 180 до 1400 милиона години, докато частиците от кратера, анализирани от Spirit, са формирани преди 3,7 милиарда години.

Учените от Оксфорд начело с професор Бернард Уоод предполагат, че минералите от Гусев съхраняват в себе си кислорода от атмосферата на Марс, с който са взаимодействали.

Твърди се, че недрата и атмосферата на Червената планета са съдържали в миналото достатъчно голямо количество кислород. Веществата, събрани от марсохода Spirit, имат в състава си много атоми на окислена сяра, което говори за наличие на висока концентрация на кислород в планетата по време на нейното формиране.

Делът на кислорода в древността на Марс е бил съизмерим с този в земните базалти. Това означава, че преди 4 милиарда години Марс е бил топла, влажна и кислородна планета. За сравнение, кислородната обвивка на Земята е възникнала преди 2,5 милиарда години.

Коментари по темата: „Марс била топла, влажна и кислородна планета”

добавете коментар...

  1. 69

    Някаква друга глупост ще измислят ли британските учени? Повечето от тях съм сигурен, че не знаят какво са яли преди два дни, камо ли какъв е бил Марс преди 4 милиарда години.

  2. Пацо

    Венера не става, защото температурата там е 576 градуса по Целзий. Там са кацали единствено руски апарати с титаниев корпус.

  3. Данаил

    “преди 4 милиарда години Марс е бил топла, влажна и кислородна планета.” После на нея се появили хората. Резултатът е налице.

  4. Иван

    Като прецакаме Земята, да се готви Венера 😀

  5. ituser

    Planetata maika 😉

  6. ituser

    A ne be !

  7. Сторм

    Ще се окаже, че сме марсианци 🙂

Коментар