Цифрово слабоумие налегна корейците

Южнокорейците стават все по-зависими от електронните устройства

Южнокорейците стават все по-зависими от електронните устройства

Тревожна тенденция наблюдават лекарите в Южна Корея. Все повече техни сънародници страдат от т.нар. цифрово слабоумие, расте и броят на застрашените от тази болест.

За страдащите от цифрово слабоумие е характерна прекомерната зависимост от електронни устройства. Паметта на тези хора не е способна да задържа информацията, наблюдават се също проблеми със социалната адаптация, пише британският Телеграф.

По данни на корейските лекари, всяка година ситуацията се влошава. Нараства броят на децата и младежите на възраст от 10 до 19 години, които активно използват смартфони повече от седем часа на ден – през 2012 година те са били 11,4% от всички, докато сега делът им достига 18,4%, сочи статистиката.

Потребителите на смартфони в Южна Корея са 67% от всички мобилни абонати, като по този показател страната е на първо място в света. Над 64% от подрастващите ползват умни телефони, което е ръст от 21,5% спрямо предходната година.

При използване на смартфони се задейства само едното полукълбо на мозъка – лявото, а дясното почти бездейства, обяснява проблема специалист от медицинския център в Сеул.

Коментар