Пазарът на РС продължава да затъва

Спадът в продажбите на РС ще продължи и тази, и следващата година

Спадът в продажбите на РС ще продължи и през тази, и през следващата година, според новата прогноза на Gartner

Анализатори очакват още по-голям от предвидения спад на РС пазара през 2013 и 2014 г. Продажбите на персонални компютри са под силен натиск от таблетите и ултрамобилните устройства.

Gartner прогнозира, че през 2013 г. доставките на персонални компютри, вкл. ноутбуци и настолни РС, ще достигнат 305,2 милиона броя в световен мащаб. Това е с 10 милиона броя по-малко, спрямо прогнозата от април на същата анализаторска компания.

Влошава се прогнозата и за продажбите през 2014 година. Анализаторите очакват обемът на доставките да възлезе на 289,2 млн. персонални компютъра, в сравнение с 302 млн. в предишната прогноза.

Същевременно, Gartner повишава прогнозата си за пазара на таблети. Ако по-рано компанията очакваше продажбите през 2013 и 2014 г. да достигнат съответно 197,2 млн. и 265,7 млн. броя, то новата прогноза сочи 201,8 млн. и 276,2 млн. за настоящата и следващата година.

Данните на Gartner не включват в категорията на таблетите устройствата под управление на Windows 8 – те са поставени в категорията на ултрамобилните РС. Към тях се отнасят още хибридните устройства с последната ОС на Microsoft и някои ноутбуци от рода на Chromebook.

Gartner отделя тези устройства в самостоятелна категория, за да може по-точно да анализира тенденциите на световния пазар на персонални компютри. Компанията освен това разглежда динамиката на РС пазара както с отчитане на ултрамобилните системи, така и без тях.

През 2013 г. доставките на персонални компютри в света ще намалеят с 10,6%, но ако се отчетат продажбите и на ултрамобилни системи, спадът в сектора ще бъде само 7,3%. Според Gartner, потребителският интерес ще се раздели между две категории – евтини таблети и ултрамобилни компютри.

В допълнение, Gartner коригира и прогнозата си за операционните системи. Новият доклад на компанията е по-оптимистичен по отношение на Android, Windows/Windows Phone и iOS/OS X през 2014 г.

Коментари по темата: „Пазарът на РС продължава да затъва”

добавете коментар...

  1. Windows 8 пфуу

    Според мен Windows 8 е също причина за спада. От Microsoft не разбраха, че мнозинството от хората не го харесват, въпреки агресивното налагане. Така, че или наистина се ориентират като мен към ултрамобилни устройства с алтернативна операционна система или са в изчакване на нещо наистина ново и приятно за работа. Доволен съм, че ъпгрейднах към нов лаптоп с Windows 7 навреме, преди да наложат 8-цата. Въпреки всичко се възползвах от промоцията и си закупих новата операционна система. Изтраях я около месец и се върнах на 7.

Коментар