САЩ обмисля тежки ограничения за износа на технологии в Китай

САЩ обмисля тежки ограничения за износа на технологии в Китай
Администрацията на Буш използва като аргумент заплахата за националната сигурност, за да спре изтичането на технологично ноу-хау към най-многолюдната страна в света
Кирил Миленов
14-
06-2006
Миналата седмица администрацията на Джордж Буш официално обяви намеренията си да наложи сериозни ограничения при износа на някои стоки за Китай. Става дума за всички онези технологични продукти, които биха дали възможност за местно производство на оръжия, терористичен инструментариум и въобще всичко, което би заплашило националната безопасност, гласят официалните информации. 
Забраните важат за 47 категории технологични продукти, като някои от тях са посочени като опасни за износ специално за Китай. Отношенията между правителствата на САЩ и Китай никога не са били безпроблемни. Двете страни прокарват различни политически и културни модели, които често си контрастират. Това, както и огромният мащаб на националните им икономики, води до открити противоречия между тях.
В процеса на своето развитие западните технологични компании и корпоративният бизнес стигнаха до етап, в който цел номер едно е усвояването на нови пазари. Азия е територия с огромен потенциал в това отношение. Оказа се обаче, че проникването в някои региони, е не само трудно, но носи сериозни загуби, както за отделни корпорации, така и за цели държавни икономики.
Забраните, които предвижда US администрацията, се разпростират върху широк диапазон от хай-тек стоки, което се явява сериозна пречка за множество големи технологични компании. От Интел са сериозно заинтересувани от случващото се, но не коментират ситуацията преди обявяването на финално решение.
Технологичните гиганти нямат пряк интерес от подобни търговски ограничения, коментират експерти. Китай притежава огромен пазар на евтина работна ръка, който представлява изключителен интерес за западните компании, защото им позволява изгодно да изнесат производството си там. Неслучайно IBM продаде бизнеса си с персонални компютри именно на Китай.
На национално ниво обаче Китай представлява сериозна заплаха за американската икономика. Високата безработица за САЩ е само един от страничните ефекти.
Сериозните проблеми се коренят в обезценяването на китайската валута, слабата защита на интелектуалната собственост и трудния достъп до китайския пазар. Последните фактори се определят от специалисти като основните причини за търговския дефицит от $202 милиарда, който сполетя Америка миналата година. Правителствени специалисти са категорични, че общите финансови проблеми ще донесат и мащабни загуби за отделните компании.
Китай е популярен пример за наличието на икономическа свобода (т.е. свободен пазар, при който потребителите имат право на избор) и липсата на политическа такава. Тази комбинация възпрепятства проникването на западни фирми на местния пазар, а когато това става, може да се наложи съответната компания да прави компромиси със собствената си политика, какъвто беше случаят с Google.
Същевременно САЩ вижда в лицето на Китай потенциален сътрудник за прокарване на международната си политика, засягаща въпроси като разработването на ядрени програми от Северна Корея и Иран например.
В момента двете държави се борят за налагане на политически модел. Китай иска да представи своите действия като контрапункт на американските политически методи и стил. Стъпила на мощна индустрия, страната с най-голямо население в света успява засега да прокара уникална собствена визия за политико-икономическо развитие.
 

Коментар